El Jutjat Penal número 1 de Manresa ha condemnat a un any de presó i a vuit anys d'inhabilitació l'alcalde de Cercs i vicepresident de la Diputació de Barcelona, Ferran Civil, per haver autoritzat la construcció d'una nau industrial en uns terrenys no urbanitzables del municipi. La magistrada, que va jutjar Civil ara fa un mes, el condemna per dos delictes contra l'ordenació del territori i li imposa una multa de 3.600 euros.

Ara, Ferran Civil pot presentar un recurs contra la sentència a l'Audiència de Barcelona. En cas de confirmar-se la condemna, Civil no ingressaria a presó, perquè la pena és inferior als dos anys i no té antecedents, però hauria de dimitir del seu càrrec de la Diputació i no tornar-se a presentar a les eleccions municipals del 2015.

La sentència també condemna l'empresari que va construir la nau, Pedro Miguel Acebillo, a sis mesos de presó i a una multa de 2.160 euros, i a set anys d'inhabilitació. Es tracten de les mateixes penes amb què la jutgessa condemna el secretari de l'Ajuntament, Pau Llorens, i l'arquitecta municipal, Carme Casas, que, per tant, no podran ocupar un càrrec públic durant set anys.

La magistrada imposa als processats les penes mínimes pels delictes d'ordenació del territori, en entendre que les naus industrials "van ser realitzades en l'intent de solucionar una malmesa economia municipal que afecta, com la resta del país, a una greu situació econòmica en la que no va existir un ànim de lucre propi dels tres acusats consistorials".

Segons creu provat la magistrada, el 2006 el propietari de l'empresa Forest Jou, dedicada a l'elaboració de productes agroalimentaris, va iniciar la construcció de tres naus industrials de 300 metres quadrats en uns terrenys no urbanitzables -que més tard van ser declarats d'interès natural- "amb el coneixement i consentiment de l'alcalde".

La sentència sosté que, ja abans que s'iniciés la construcció, l'alcalde va assegurar a l'empresari que podia construir la naus, "ja que no tindria cap tipus d'obstacle de l'ajuntament", malgrat conèixer que era sòl no urbanitzable de valor agrícola i ramader.

Al maig de 2007, afegeix la sentència, l'arquitecta municipal "va emetre un informe on va fer constar que les obres sol·licitades s'ajustaven a les noves normatives urbanístiques vigents i que, per tant, es podien autoritzar si ho considera oportú el seu ajuntament".

Posteriorment, el secretari municipal va emetre un informe jurídic en relació amb la petició d'obres inclosa en l'expedient, en el que va donar per bo el dictamen de l'arquitecta municipal i "no va posar cap objecció a la llicència (...)".

Una vegada confeccionats els informes tècnics i jurídics, l'alcalde de Cercs va dictar al maig de 2007 un decret que concedia directament la llicència per construir una nau d'ús industrial agroalimentari en sòl no urbanitzable d'interès natural, paisatgístic i forestal de 300 metres quadrats de planta baixa i altell de 240 metres quadrats.

L'alcalde va signar el decret, segons la magistrada, "malgrat conèixer perfectament o acceptar a causa del seu càrrec que ni la normativa urbanística vigent des de gener de 2007 ni l'anterior derogada admetien aquella nova edificació".

Una vegada obtinguda la llicència, afegeix la sentència, l'empresari va utilitzar una placa amb l'escut del municipi de Cercs que va col·locar en una de les parets de la primera nau.