L'Audiència de Lleida jutjarà el 15 d'abril un Guàrdia Civil de la Seu d'Urgell per dos presumptes delictes de detenció il·legal, coaccions i amenaces, dues faltes de lesions i una falta d'injúries. Els fets van passar la nit del 25 de gener de 2013 a la N-145 al nucli d'Anserall, a les Valls de Valira (Alt Urgell), quan l'agent va aturar el cotxe del denunciant, que viatjava amb el seu fill, per presumpte contraban de tabac. El demandant denuncia que l'acusat els va detenir il·legalment i els va amenaçar de mort i el seu advocat demana 14 anys de presó. La fiscalia en demana l'absolució ja que no troba indicis de delicte i considera que el va denunciar per apartar l'agent de les seves funcions.

El Guàrdia Civil denunciat era en aquell moment el cap de l'Oficina d'Anàlisis i Investigacions (ODAIFI) de l'oficina de la Seu d'Urgell. Segons el ministeri fiscal, aquell dia, tant l'agent acusat com altres companys, van comissar al denunciant tabac de contraban. Segons es recull a l'escrit de la fiscalia, la unitat dirigida per l'acusat havia sorprès en diverses ocasions el denunciant realitzant contraban de tabac i se li havien aixecat tres actes administratives entre el desembre de 2012 i el gener de 2013.

Segons l'acusació particular, però, la Guàrdia Civil va aturar el cotxe del denunciant, en què viatjava també el seu fill de 15 anys, i en arribar l'agent acusat, aquest va fer sortir al menor per la força del cotxe dient-li "a tu et conec fill de puta" i "com diguis que t'he pegat, t'agafo i et tiro al riu". Encara segons l'acusació, quan el demandant va demanar a l'acusat que parés d'agredir el seu fill, l'agent el va fer posar de genolls i posant-li la pistola al cap li va dir "com et giris, et disparo". Després, els agents es van endur detingut el demandant i en un altre cotxe, el seu fill.

Per tot això, l'acusació particular demana que s'imposi a l'acusat una pena de 14 anys de presó, inhabilitació per fer de guàrdia civil durant 24 anys i una multa de 16.400 euros més una indemnització de 2.000 euros pels danys morals. La fiscalia, en canvi, demana l'absolució perquè no veu indicis de delicte i considera que l'objectiu del demandant amb aquesta denúncia és apartar l'agent de les seves funcions i evitar així nous comisos de tabac de contraban.