La mestra de Gironella que va ser enregistrada mentre maltractava dos nens d´1 any d´edat de la llar d´infants de l´Anunciata ha estat condemnada a quatre anys de presó. El Jutjat Penal número 1 de Manresa ha decidit castigar durament Esther Sitges Bertran, de qui s'ha pogut demostrar que els forçava a menjar i a dormir de forma clarament negligent. En la sentència, la magistrada qualifica d´«humiliants» i «degradants» les imatges que han servit per condemnar la docent, i que van ser gravades per una càmera oculta que va instal·lar l´equip directiu.

La jutgessa atribueix a Esther Sitges Bertran dos delictes contra la integritat moral amb l'agreujant d'abús de superioritat. A banda de la pena de presó, també li imposa la inhabilitació especial per l'exercici de la seva professió com a tècnica d'educació infantil durant el temps que duri la condemna. També haurà de pagar una indemnització de 90.000 euros a les famílies dels dos infants. D'altra banda, la sentència també condemna a una altra mestra de l'escola de Gironella, Montserrat S.B. a onze mesos de presó com a còmplice de dos delictes contra la integritat moral.

També ha condemnat a pagar 45.000 euros a cadascuna de les dues famílies pels danys morals i psicològics causats tant cap al menor com als seus pares.

La sentència considera provat que Esther S.B. treballava a l'Escola Anunciata de Gironella com a tècnica d'educació infantil encarregada d'un grup d'alumnes d'un any d'edat. Segons recull la sentència, cap a les dues del migdia del dia 14 de novembre de 2011, l'acusada "va tirar a terra un menor d'un any d'edat de forma violeta en posició cap amunt i li va immobilitzar els braços i les cames obligant-lo a empassar-se el menjar".

El text de la sentència també recull que el dia 18 de novembre de 2011 la condemnada va agafar un altre menor d'un any d'edat i el va introduir a un sac de dormir en la posició inversa a l'habitual, amb el cap al lloc dels peus i "tot seguit el va immobilitzar a l'interior del sac". La jutgessa conclou que aquests fets van ser presenciats per una altra treballadora del centre, Montserrat G.C, que "no va adoptar cap decisió per evitar el comportament de la seva companya".

La jutgessa també ha condemnat a Esther S.B a indemnitzar en concepte de responsabilitat civil a les dues famílies dels infants. D'aquesta manera, li imposa una condemna de 10.000 euros per cada un dels pares i de 25.000 euros per a cada nen pels danys morals i psicològics que els va ocasionar.

La defensa d'Esther S.B va intentar durant el judici que es va celebrar el passat 16 de març a Manresa que s'invalidessin les imatges que es van enregistrar d'ella amb una càmera que la direcció del centre havia col·locat a la seva aula, però la jutgessa ho va desestimar. De fet, durant el judici es van poder visionar les imatges on es veien els presumptes maltractaments. La defensa demanava l'absolució per a la seva clienta en considerar que el comportament d'Esther S.B. va ser "poc adequat" però en cap cas constitutiu de delicte.