El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna a quatre anys de presó per a l'exalcalde de la Seu d'Urgell i exconseller de Governació de la Generalitat durant el tripartit, Jordi Ausàs (ERC), per la seva "particular rellevància" en el grup criminal que es dedicava al contraban de tabac, fins i tot durant la seva etapa al Govern.

En una sentència, el Suprem ratifica la condemna que, el juny de l'any passat, va dictar l'Audiència de Lleida, que va imposar a Ausàs quatre anys de presó i una multa de 195.000 euros, en una sentència en què li recriminava que hagués traficat amb tabac de contraban quan ostentava càrrecs públics "dels quals cal exigir una especial impecabilitat de conducta".

Ausàs va ser alcalde de la Seu d'Urgell entre el 2003 i el 2008 i conseller de Governació durant del govern tripartit entre el març del 2008 i el desembre del 2010.

Segons el Suprem, la dedicació d'Ausàs al tràfic de tabac és "inobjectable" i la seva participació en el grup criminal desarticulat va ser "patent", ja que jugava un paper de "particular rellevància".

"Ausàs era l'encarregat de donar sortida cap al mercat interior al tabac mogut pel grup", fa ressaltar la sentència del Suprem, que apunta que l'exconseller republicà va participar de forma "regular" en el contraban de tabac, amb un volum "important" de mercaderia.

L'Audiència de Lleida va considerar provat al juny passat que Ausàs es dedicava al contraban de tabac extracomunitari, almenys, des de febrer del 2010, per la qual cosa va dur terme aquesta activitat il·lícita diversos mesos sent conseller de la Generalitat, ja que va ostentar aquest càrrec fins a desembre del 2010, quan CiU va recuperar el govern després de set anys de tripartit.

Segons l'Audiència, Ausàs recollia el tabac de contraban en un garatge de la Seu que compartia amb els altres membres de la xarxa i ho distribuïa posteriorment a Barcelona, on ho transportava en viatges en cotxe de matinada, per evitar ser sorprès o interceptat en la seva activitat il·lícita.

L'exconseller carregava el tabac del box indistintament en un Audi Q5 de la seva propietat i un Suzuki Vitara de la seva dona i ho traslladava a casa seva a la Seu, on ho dipositava en un garatge. Un cop allà, ho embalava en caixes sense distintius per després traslladar-ho de matinada a Barcelona per a la seva venda i distribució.

Entre els condemnats també figura el brigada de la Guàrdia Civil Julián García Molina, el segon alt càrrec de la duana de la Farga de Moles, que era el responsable d'obrir el magatzem on la banda guardava el tabac, en el seu cas, ha estat condemnat a cinc anys de presó i a 390.000 euros de multa.