L'Audiència Provincial de Barcelona ha confirmat la condemna per dos delictes urbanístics contra l'exalcalde de Cercs, Ferran Civil (CiU), que és alhora el president d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) al Berguedà, per haver permès la construcció d'unes naus il·legals al seu municipi. El tribunal li manté la inhabilitació durant set anys i mig del càrrec de regidor i alcalde. En aquest sentit, únicament li ha rebaixat en mig any la pena, que inicialment era de vuit anys. Civil, que era alcalde de la població des del 1995, ja no es va presentar a les darreres eleccions municipals. La sentència és ferma, per la qual cosa Civil ja no pot presentar cap més recurs.

En la resolució, tot i així, l'Audiència rebaixa a Civil la pena de presó a què havia estat condemnat pel Jutjat Penal número 2 de Manresa. Així, enlloc d'un any de presó, Civil ha estat finalment condemnat a sis mesos de presó, pena que no haurà de complir perquè no té antecedents penals. També li ha rebaixat la multa econòmica dels 3.600 euros inicials fins als 2.160 euros.

La sentència de l'Audiència també confirma igualment les condemnes per aquest mateix cas de l'exarquitecta de l'Ajuntament, Carme Casas, i del secretari municipal, Pau Llorens. Per a tots dos, manté la inhabilitació durant set anys per als seus respectius càrrecs. També condemna igualment l'empresari que va impulsar la construcció de les naus il·legals, Pedro Miguel Acebillo, condemnat a sis mesos de presó i a una multa de 2.160 euros.

Els fets van tenir lloc entre els anys 2006 i 2008, quan l'Ajuntament va permetre a Acebillo construir tres naus industrials als terrenys de l'antiga mina de Sant Josep, malgrat que estaven qualificats com a sòl no urbanitzable protegit pels valors naturals.