L'incendi forestal més gran d'aquest any a Catalunya ja està estabilitzat pels bombers, que avui han dedicat més de 130 dotacions terrestres i 11 mitjans aeris a la seva extinció, tasca afavorida per una climatologia que ha millorat amb un descens de temperatura, un augment de la humitat i un vent fluix.

Aquesta fase de l´incendi permet als comandaments operatius dels Bombers disminuir el nombre de dotacions terrestres que romandran a la zona de l´incendi durant la nit.

La millora de les condicions climatològiques, que han impedit l'avanç del foc, ha permès que moltes persones evacuades hagin pogut tornar als seus domicilis, com els 72 nens que estaven de colònies a la casa Can Puig de Sant Salvador de Guardiola, que a mig matí han tornat a la casa per seguir les seves vacances després de passar la nit al pavelló Congost de Manresa.

Segons dades del Cos d'Agents Rurals, l'incendi ha afectat una superfície total de 1.235 hectàrees, i la major part de la superfície cremada, unes 890 hectàrees, són zones arbrades.

Les altres zones afectades són 186 hectàrees de cultius, 127 de matolls, 19 de pastures, 10,4 de terreny urbà i 2,7 de terrenys improductius.

Imatge de la reunió que s'ha fet aquest matí al Centre de Comandament de Bombers a Òdena (Foto, Bombers de la Generalitat)

El municipi més afectat per l'incendi és el Bruc (Anoia), amb 628 hectàrees; seguit del de Castellfollit del Boix, amb 434; Sant Salvador de Guardiola, amb 128; Òdena, amb 38 hectàrees, i Castellolí, amb una mica més de 7 hectàrees.

Els voluntaris de Protecció Civil de Vilanova del Camí es desactivaran quan s'acabin les tasques d´avituallament i els voluntaris de Protecció Civil de Cardona, també mobilitzats per Protecció Civil de la Generalitat, donaran suport a l´Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola en el dispositiu de retorn dels veïns que havien estat evacuats i que ja han rebut l'autorització de retornar a les seves cases a l´urbanització de Ca l´Esteve. En aquest sentit, Protecció Civil tanca el centre d'acollida de Sant Salvador de Guardiola i la Creu Roja mantindrà un reté a la zona per les possibles contingències.

S´han obert al trànsit les carreteres tallades, la C-37 i BP-1101

Els bombers han demanat que, atès que continuen les tasques d'extinció, els ciutadans evitin els desplaçaments a la zona de l'incendi per facilitar les tasques dels operatius i evitar situacions de risc.

De la seva banda, la Diputació de Barcelona ha destacat que la neteja forestal que va portar a terme la primavera passada a la zona de Can Maçana ha evitat que el foc hagi entrat al Parc de la Muntanya de Montserrat.

L'origen, accidental

La investigació conjunta dels Agents Rurals del Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i dels Mossos d´Esquadra ha permès concloure que el foc iniciat ahir al migdia a l´Anoia va se un foc accidental, provocat durant la manipulació d´una picadora de palla a la finca de Can Rossinyol.

La picadora causant de l'incendi (Foto: Agents Rurals)

Les informacions inicials aportades pels testimonis del foc ahir a la tarda sobre la possible àrea d´inici de l´incendi entre els que es trobava el presumpte causant del incendi presentaven certes contradiccions amb els indicis i els indicadors recollits durant la inspecció de la zona per part dels agents rurals i no permetien apuntar cap hipòtesi de la causa.Posteriorment, el presumpte causant, que no és agricultor a títol principal, va canviar les manifestacions que va fer en un primer moment als agents rurals.

Finalment, fruit de la investigació realitzada pels mossos i els agents rurals arran de les diverses contradiccions inicials s´ha pogut concloure que l´incendi va tenir un origen accidental produït pels treballs agraris que realitzava un home de 59 anys d´edat, nacionalitat espanyola i veí d´Òdena. L´home, que s´ha presentat aquest matí voluntàriament a dependències policials de Mossos d´Esquadra, ha reconegut que estava manipulant una picadora de palla quan es va iniciar el foc accidentalment. Per aquest motiu ha quedat imputat per un delicte d´incendi forestal.

L´ús de les picadores de palla és una practica poc freqüent, que es realitza quan la sega del cereal ha generat poca palla i no surt a compte embalar-la. La palla es pica abans de llaurar el terreny per preparar la sembra de la propera collita.

Els 72 nens evacuats de la casa de colònies de Can Puig ja tornen a Sant Salvador

Els 72 nens i els 23 monitors evacuats de Can Puig per l´incendi d´Òdena ja han pogut tornar a la casa de colònies situada a Sant Salvador de Guardiola. Mossos d´Esquadra i Creu Roja, amb el suport de la Policia Local de Manresa, han estat els encarregats de fer el trasllat dels infants que han passat la nit al Complex Vell Congost de Manresa després fossin evacuats per precaució.

Durant el matí, els nens han rebut la visita de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; de les regidores de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Olga Sánchez; i de Participació i Joventut, Àuria Caus; així com de l´alcaldessa de Sant Pere de Ribes -població d´on provenen la majoria dels nens- Abigail Garrido.

Davant la progressiva estabilització de l'incendi, l'Ajuntament de Manresa ha decidit desactivar el Pla d'Actuació Municipal d'incendis forestals a les 14.05 h i també el Comité d'Emergències, que es va constituir a les 19.40 h de diumenge, amb la presència de l´alcalde Valentí Junyent i la regidora Olga Sánchez, a partir de l'activació d'aquest Pla en fase d´alerta.

A banda de la tornada dels nens evacuats a la casa de colònies, s´ha decidit tancar els centres d´acollida del Bruc i de Manresa on ja no es preveu l´acollida de població. Per tant, en aquests moments només queda obert el punt d´acollida habilitat a Sant Salvador de Guardiola, on resten acollides una trentena de persones de la urbanització Ca l´Esteve del mateix municipi.

200 veïns de Ca l'Esteve dormen al pavelló

Els prop de 200 veïns de la urbanització de Ca l'Esteve que ahir van ser desallotjats preventivament de casa seva han passat la nit al pavelló poliesportiu de Sant Salvador de Guardiola i a cases de familiars i coneguts. De moment, els bombers no han autoritzat encara el retorn als seus domicilis. L'Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola està a l'espera de rebre les indicacions del cos de Bombers en aquest sentit.

El pavelló de Sant Salvador, habilitat per rebre els desallotjats (Foto, M.C.)

L'exterior del pavelló poliesportiu municipal, on romanen els veïns i veïnes de Ca l'Esteve, mentre no els deixin tornar cap a casa (Foto, Ajuntament de Sant Salvador)

També continuen al pavelló de la zona del Congost la vuitantena de nens i nens que ahir van haver de ser traslladats des de la casa de colònies de Can Puig fins a Manresa.

Una situació similar també van viure els residents de les urbanitzacions del Bosc Gran (Òdena) i Montserrat Park (del Bruc), els clients de dos restaurants -els Cubs i Cal Frare de Maians-, el refugi d'animals APAN i la casa de turisme rural Can Oller de la Guàrdia.

"La violència del foc fa témer el pitjor" afirmava ahir a la tarda l'alcalde de Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda. De fet, l'incendi ja havia calcinat en 3 hores 350 hectàrees de boscos i, a les 20 h, la superfície afectada era de més de 500 ha entre l'Anoia i el Bages. A les 12 de la nit, el recompte dels Agents Rurals doblava aquesta dada.

El punt d'inici, prop del Mas Can Rossinyol

Segons els Bombers, les flames van començar abans de 3/4 de 2 del migdia en una zona de conreus propera al Mas Can Rossinyol i en un moment quan a l'ambient hi havia una humitat d'entorn el 20%. Jordi Jané, conseller d'Interior, ha assenyalat que tot podria haver començat durant la sega d'un camp.

La C-37, que tallada a prop de la sortida de Maians (Foto, M.C.)

Ràpidament, el foc es va estendre cap a zona forestal empès pel vent de Ponent afectant la zona dels paratges de Samuntà i la Serra Alta, entre els termes d'Òdena (Anoia) i Castellfollit del Boix. Va travessar la carretera C-37 a l´altura del punt quilomètric 75, encara dins el terme d'Òdena, i va caldre tallar la via així com la C-37z. Concretament, els Mossos van impedir el pas de vehicles entre els quilòmetres 71,5 i 75,5 i el trànsit s'ha de desviar per altres vies. [Consulta les incidències del trànsit].

En seguir avançant, l'incendi va entrar al Bages, obligant a tallar la carretera de Can Maçana. Els Bombers no ho tenien fàcil: van anar apareixent diversos focus de foc diferent, possiblement originats per espurnes que podien saltar fins a més d'un quilòmetre, o per animals que cremen i escampen la flama.

Ensurt al restaurant Cal Jeroni

Les flames van arribar en una zona on hi ha algunes masies i algun restaurant. El propietari del restaurant Els Cubs (Cal Jeroni) va explicar a TV3 que el foc havia arribat a la terrassa de l'establiment i els clients s'havien hagut de confinar a dins tot i que ningú havia resultat ferit.

Flames i el mal fet per aquestes al restaurant Els Cubs (Foto Jordi Mercadal)

Com a mesura preventiva, els Bombers de la Generalitat van demanar l´evacuació de les persones més vulnerables de la urbanització Montserrat Park, que van ser traslladades a l´Ajuntament del Bruc. També es va demanar l´evacuació del refugi d´animals APAN d´Òdena.

Respecte dels veïns de la urbanització Bosc Gran, aquests van optar per abandonar les seves cases.

A la casa de turisme rural Can Oller de la Guàrdia, hi havia allotjades 15 persones que també van decidir abandonar la finca.

651 trucades al 112 fins a les 4 de la tarda

L'incendi va generar un gran número de trucades al servei d'emergències de la Generalitat. En total, 651 fins a les 4 de la tarda. Protecció Civil va activar en fase d'Alerta el pla d´emergències per incendis forestals a Catalunya INFOCAT.

D´altra banda, el Centre d'Emergències de Catalunya CECAT manté contacte directe i permanent amb els alcaldes de la zona i amb el 112 per tal de coordinar les informacions i actuacions sobretot en cas que fos necessària l'evacuació de població, cas en que amb els equips de Creu Roja, ja alertats pel que es pugui requerir, es podria donar acollida als afectats.

A més dels Bombers, també s'ha desplaçat fins al lloc de l'incendi efectius del Cos d´Agents Rurals, de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), i 15 dotacions dels Cos de Mossos d´Esquadra, entre d´altres.

El d'Òdena no és l'únic front que tenien obert els Bombers de la Generalitat aquest diumenge. A Madremanya, al Gironès, 11 dotacions, 9 terrestres i 2 aèries, van treballar per poder apagar un incendi, també de vegetació forestal que va poder ser controlat ahir mateix.