Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat a les 20.59 hores l’incendi forestal declarat aquest diumenge a la tarda al terme municipal d’Òdena i que ha afectat l’Anoia i el Bages.

Una vintena de dotacions terrestres de Bombers continuaran treballant durant tota la nit repassant el perímetre de l’incendi. Els mitjans aeris s’han retirat amb l’arribada de l’ocàs, com és habitual, i el Centre de Comandament de Bombers es retirarà de la zona de l’incendi.

Les condicions meteorològiques d’aquesta tarda han afavorit les tasques dels Bombers, que han neutralitzat algunes petites represes a l’interior del perímetre. Segons les darreres estimacions del Cos d’Agents Rurals, l’incendi hauria cremat 1.279,75 hectàrees.

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat l'Alerta del Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya INFOCAT un cop els Bombers de la Generalitat han donat per controlat l’incendi forestal i s’ha donat per finalitzat el dispositiu logístic i de coordinació desplegat.

Resten tancats els accessos al parc natural de la Muntanya de Montserrat, el funicular , la Santa Cova i Sant Joan. Atès que l’incendi d’Òdena està estabilitzat, demà es reobriran novament tots aquests accessos. El perill d’incendi forestal per demà tendeix a disminuir lleugerament, excepte als dos extrems del país. No obstant, encara predomina el perill alt i puntualment molt alt degut a la sequera

L´incendi ha afectat majoritàriament pinedes de pi blanc que es trobaven en fase de regeneració

L'anàlisi preliminar que ha realitzat Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) determina que el foc de l'Anoia i el Bages ha afectat sobretot pinedes de pi blanc. Un 70% de les 1.200 hectàrees cremades estava poblat per aquesta espècie i la gran majoria encara es trobava en fase de regeneració. Es dóna la circumstància que un 40% de la zona afectada ja havia patit les conseqüències d'un altre gran incendi l'any 1986. Segons el CREAF, l'estructura d'aquestes masses en regeneració ha pogut ajudar a augmentar la magnitud del foc ja que aquesta espècie "genera molta densitat quan es recupera d'un incendi". La pinassa ha sigut la segona massa forestal més afectada.

Tot i que faltarà un anàlisi més profund sobre el terreny, el CREAF ha comunicat que el pi blanc és l'espècie més afectada, gairebé 900 hectàrees de les 1.200 que ha cremat l'incendi. D'aquestes 900 hectàrees, 517 eren de pi blanc que es trobava en fase de regeneració després de l'incendi del 1986 que també va afectar la zona. La recuperació d'aquesta espècie després d'un foc fa que generi "autèntiques catifes d'arbrets molt densos", i això pot haver ajudat a donar més vida a l'incendi, segons el CREAF.

La pinassa ha sigut la segona espècie forestal més afectada amb un total de 36 hectàrees, el 2,8% del total. El CREAF recorda que la pinassa ja va reduir un terç la seva superfície en només quatre anys després dels incendis del 1994 i el 1998 i que també van afectar la Catalunya Central. Els conreus i el matollars també s'han vist força afectats amb 193 i 129 hectàrees respectivament, i la resta són prats, herbassars i altres superfícies que s'han vist afectades en menor mesura.

Un dels incendis més grans de l'última dècada a la Catalunya Central

Després de més de trenta hores de lluita contra les flames i superat el període del dia més crític de calor i vent, els Bombers van donar ahir al vespre per estabilitzat un dels incendis més importants de l'última dècada a la Catalunya Central. El foc, originat diumenge al migdia per una màquina agrícola en uns camps d'Òdena, ha cremat 1.279,75 hectàrees entre l'Anoia i el Bages, concretament entre els municipis d'Òdena, Castellfollit del Boix, el Bruc, Castellolí i Sant Salvador de Guardiola.

Els darrers dos grans incendis que hi havia hagut a la Catalunya Central s'havien produït l'estiu del 2012, però no havien arribat a tenir l'extensió que ha registrat l'incendi iniciat diumenge a Òdena. Concretament, aquell any, un foc als Prats de Rei, a l'Anoia, va cremar 909 hectàrees, i un altre a Sant Feliu Sasserra, al Bages, va afectar 377 hectàrees.

Malgrat l'estabilització de l'incendi, els Bombers i forestals encara necessitaran uns dies per poder donar per controlat i extingit totalment l'incendi. Avui, el nombre d'efectius desplegats sobre el terreny minvarà el 30% perquè, segons els Bombers, s'ha de tornar a "reequilibrar" la capacitat de reacció del cos en tot el país. També s'enlairaran cinc mitjans aeris de la Generalitat, dos avions, dos bombarders i un helicòpter de comandament. Els hidroavions del ministeri d'Agricultura van marxar ahir a la tarda.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, va destacar que el foc, en un principi, tenia una possible àrea d'afectació d'entre 4.000 i 5.000 hectàrees. Finalment, però, la superfície afectada per les flames s'ha reduït a 1.279,75 hectàrees.

Jané va fer aquest anunci després de la reunió de coordinació celebrada al centre de comandament dels Bombers a Òdena, que va dirigir el titular d'Interior. A la mateixa reunió es va decidir obrir al trànsit les carreteres que estaven tallades a causa de l'incendi, l'eix Diagonal entre Manresa i Igualada (C-37) i la carretera de Can Maçana (la BP1101). També es va acordar que tots els veïns desallotjats de la urbanització Ca l'Esteve. Malgrat el retorn a la normalitat, però, el conseller va avisar que encara cal vigilar de prop el foc perquè les previsions tornen a anunciar vent per a avui, va advertir. "No tenim cap flama, cap àmbit actiu", va destacar Jané. No obstant això, no va treure importància a la tasca que encara queda per fer i va assegurar que durant tot el dia d'avui es faran relleus en els equips d'emergències per evitar que el foc es revifi a la zona afectada.