??Protecció Civil ha activat aquest divendres l'alerta del pla especial d'emergències Inuncat per les tempestes que entren per Ponent i que poden superar els vint litres en només mitja hora a partir d'aquest migdia a tota la franja de Ponent, de nord a sud. Segons el Servei Meteorològic, les precipitacions ja han començat a entrar des de l'Aragó per Ponent i a mesura que avanci la tarda guanyaran en intensitat i extensió i acabaran afectant el Pirineu, la Catalunya Central i les comarques tarragonines.

Les pluges afectaran sobre tot les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran -Val d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Alt Urgell-, les comarques de Lleida -Noguera, Segrià, Pla d'Urgell, Urgell i Garrigues-, de les Terres de l'Ebre -Terra Alta, Ribera d'Ebre, Baix Ebre i Montsià- i a Tarragona -la comarca del Priorat-.

Les tempestes també podran afectar, tot i que amb menor probabilitat, les comarques de la Cerdanya i el Ripollès al Pirineu; les comarques del Solsonès, Berguedà, Osona, Bages i Anoia a la comarques de la Catalunya Central; la Segarra a Lleida, l'Alt Penedès a Barcelona; i les comarques del Baix Penedès, Conca de Barberà, Alt Camp, Tarragonès i Baix Camp a la demarcació de Tarragona.

Els xàfecs aniran acompanyats localment de tempesta i puntualment de calamarsa, per la qual cosa es demana extremar les precaucions en aquestes zones.

De cara aquest dissabte, l'episodi de pluges continuarà, però amb la previsió que es redueixi l'afectació a la zona del litoral i prelitoral.