"Estava cansat i ja ha acabat tot". Aquestes són les paraules que ha adreçat a la premsa el gendre dels Tous, Lluís Corominas, aquest dijous al matí sortint de l'Audiència de Barcelona, on ha acceptat la pena de dos anys de presó pactada prèviament amb la fiscalia per un delicte d'homicidi imprudent, pena que no haurà de complir. Corominas ha abandonat els jutjats sense fer més declaracions i ha pujat a un cotxe entremig d'un gran nombre de càmeres.

Un dels seus advocats, Òscar Morales, ha qualificat l'acord amb la fiscalia de "més que raonable" i "satisfactori", tenint en compte la situació "excepcional" viscuda per Corominas. Segons ha afegit, el pacte ha estat "ben acollit" pel gendre dels Tous.

L'acord entre fiscalia i defensa evitarà la repetició del judici per la mort d'un lladre a Pineda de Bages ara fa nou anys. La magistrada ha dictat la sentència de viva veu, i ha condemnat així Corominas per un delicte d'homicidi imprudent a una pena de dos anys de presó, que no haurà de complir perquè no té antecedents penals i perquè ja va pagar la indemnització a la família del lladre mort, l'albanokosovar Sinani Gazmend. Això sí, durant els propers dos anys haurà de complir mesures penals alternatives.

La vista de conformitat s'ha fet a la sala del Jurat Popular de l'Audiència de Barcelona, davant de la presència del fiscal, dels advocats de Corominas i del propi acusat, que ha arribat als jutjats acompanyat de la seva esposa. Corominas, davant de la jutgessa, només ha hagut de respondre 'sí' a la pregunta sobre si acceptava els fets i la pena pactats.

Amb la rubricació de l'acord, es tanca un procés judicial que ha durat nou anys. Els fets van tenir lloc el 9 de desembre del 2006, quan Corominas va acudir al xalet dels seus sogres, a Pineda de Bages, després de rebre un avís del videovigilant que alertava que al jardí hi havia dos assaltants. En arribar-hi, va detectar la presència d'un cotxe sospitós aparcat al costat de la casa, s'hi va acostar, va descobrir els dos presumptes lladres a l'interior del vehicle i va disparar, tot causant la mort d'un dels dos ocupants.

L'acord de conformitat entre la fiscalia i la defensa s'ha ratificat avui, poques setmanes abans del dia que estava assenyalat l'inici del segon judici, que ha quedat suspès definitivament. El primer judici es va celebrar fa quatre anys, i aleshores el gendre dels Tous va ser absolt pel jurat popular, que es va fer seus els arguments de la defensa i va concloure que Corominas havia disparat els trets en legítima defensa, per una por insuperable que el va fer interpretar erròniament que un dels lladres que va sorprendre a l'interior del cotxe anava a disparar-li.

Aquella sentència absolutòria, però, va ser tombada posteriorment pel TSJC i pel Suprem, al·legant que el veredicte era mal fonamentat i arbitrar, i ordenant la repetició del judici, fet que va confirmar el Constitucional.

Amb l'acceptació d'aquest acord, Corominas ha acceptat que no va ser víctima de cap atac de pànic que l'obligués a disparar, mentre que la fiscalia assumeix que el gendre dels Tous no va disparar amb la intenció de matar. Concretament, el text pactat, que ara es recull a la sentència, expressa que, quan Corominas va disparar al cotxe, ho va fer "conscient del risc que suposava per als ocupants del cotxe" però "confiant que la seva acció no produiria cap lesió en la integritat física dels ocupants". Segons el mateix text pactat, el gendre dels Tous va disparar per evitar la fugida del cotxe, fet que la fiscalia ja va reconèixer al final del judici celebrat fa quatre anys.