La unitat judicial de la Guàrdia Civil va escorcollar la setmana passada les oficines que acullen les seus de Ràdio i Televisió de Manresa (RTVM) i altres societats controlades per l'empresari manresà Lluís Basiana, segons ha sabut Regió7. L'escorcoll va ser ordenat pel Jutjat d'Instrucció 4 de Manresa, que investiga una denúncia contra RTVM interposada per un soci de Basiana, Grup 100% Comunicació. El querellant li reclama els ingressos suposadament rebuts pel lloguer d'una freqüència a Intereconomía, emissora espanyola de ràdio ultraconservadora que durant anys va emetre a Catalunya gràcies a aquest dial.

Els escorcolls, segons l'atestat policial, al qual ha tingut accés aquest diari, van tenir lloc el 23 de setembre al domicili de les empreses Ràdio i Televisió de Manresa SL, Disseny i Sostenibilitat SL i Basiana Enginyers SL, a la carretera de Cardona, i al domicili de Ràdio Ciutat de Manresa SL, al carrer Pompeu Fabra. Les inspeccions es van fer amb un auditor i, segons l'atestat, els documents intervinguts, com ara factures i extractes bancaris, es van repartir en nou caixes. També es va bolcar en dos DVD la informació comptable d'un ordinador.

La investigació judicial parteix d'una denúncia interposada l'any 2008 per Grup 100%, que va estar aturada al jutjat fins al 2012. Grup 100% participa en el 41% de la societat de RTVM, segons el denunciant. En l'escrit d'acusació presentat l'any 2012, Grup 100% va acusar els altres dos socis, Lluís Basiana i Ignasi Ribas, d'un delicte societari i els va reclamar els diners que entén que li pertoquen pels ingressos rebuts entre el 2006 i el 2012 pels contractes amb Intereconomía i amb la cadena Canal Català de televisió, així com els que preveia cobrar el 2013 i el 2014.

La suma reclamada és de 2.249.000 euros. La majoria de diners, segons la denúncia, correspondria als ingressos rebuts pel contracte amb Intereconomía, emissora de ràdio ultraconservadora, que va poder emetre a Catalunya gràcies a aquesta freqüència. I demana quatre anys de presó per a Basiana (administrador principal de RTVM) i per a Ribas.

La querella va motivar el 2012 la imputació dels dos socis pel presumpte delicte societari, però no ha estat fins ara que el jutge ha ordenat l'escorcoll judicial a les empreses. La fiscalia, de moment, no s'ha pronunciat.

D'altra banda, Grup 100% ha demanat la declaració com a testimoni de la regidora de Seguretat Ciutadana per CiU de l'Ajuntament de Manresa, Olga Sánchez, parella de Basiana, ja que, segons el denunciant, va passar a formar part del consell d'administració de RTVM quan els dos socis imputats van expulsar Grup100% de l'orgasnime. Sánchez (que es va donar de baixa d'Unió fa poc) va ser gerent de l'empresa fins a l'any 2011, quan va deixar la responsabilitat en assumir la regidoria municipal.

Lluís Basiana és un conegut empresari de la comarca i un dels darrers projectes que ha impulsat és el dipòsit de residus de Sant Mateu de Bages, que està paralitzat a l'espera d'una sentència judicial, després que fos tombat per la Generalitat. Consultats per aquest diari, ahir ni Basiana ni Ribas no van voler fer declaracions.

Fonts de l'empresa denunciada, però, van negar completament a Regió7 els fets denunciats pel Grup 100% i van rebutjar amb rotunditat que el contracte de lloguer amb Intereconomía hagi donat, ni de lluny, tants beneficis. Les mateixes fonts asseguren que fa anys que ningú de Grup 100% no s'ha posat en contacte amb l'empresa, i es mostren confiades que el jutge acabarà arxivant el cas.