La macrooperació policial d'ahir a tot Catalunya per la investigació de la presumpta trama de pagaments de comissions del 3% a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) per la concessió d'obra pública es va saldar al Bages amb l'escorcoll de l'ajuntament de Sant Fruitós i amb la detenció de Jordi Soler, president de Grup Soler, empresa amb seu a Sallent que també va ser llargament inspeccionada, juntament amb el domicili de l'arrestat, a Rajadell. La presumpta donació per part del Grup Soler a la fundació de CDC del 3% del pressupost de les obres del centre cultural Nexe de Sant Fruitós és precisament una de les branques de la investigació.

En total, la Guàrdia Civil va detenir deu persones a tot Catalunya, entre les quals el tresorer de CDC i responsable de les finances de la fundació CatDem d'aquest partit, Amadeu Viloca, i el director d'Infraestructures de la Generalitat, Josep Antoni Rossell, a més a més de dos treballadors de la seva àrea financera i sis empresaris sospitosos de pagaments de comissions, entre ells Jordi Soler. A més, es van dur a terme 23 escorcolls a tot Catalunya, incloent-hi la seu de CDC de Barcelona i les tres inspeccions realitzades al Bages.

L'ajuntament de Sant Fruitós va ser un dels dos de Catalunya, juntament amb el d'Olot, que van ser escorcollats. El consistori bagenc està governat actualment per una coalició entre Gent Fent Poble (GFP) i el PSC, però en el moment dels fets, l'any 2009, era regentat per CiU amb majoria absoluta. Ahir, poc després de les 10 del matí, van irrompre a les instal·lacions municipals dos agents de la Guàrdia Civil, acompanyats per una secretària judicial. La seva arribada va sorprendre l'actual alcalde, Joan Carles Batanés (GFP), i els regidors de govern en una reunió de treball amb representants de l'Ajuntament de Santpedor.

Els agents van demanar escorcollar l'arxiu municipal per buscar informació sobre l'obra sospitosa d'haver generat una comissió il·legal a CDC, la construcció del centre cultural Nexe. El secretari municipal va acompanyar la comitiva i l'escorcoll va durar tres hores. Els agents van sortir del consistori a 1/4 de 2 del migdia amb dues caixes a les mans. Durant tot el matí, una patrulla de la Guàrdia Civil va crear expectació fent vigilància davant de l'ajuntament.

A la mateixa hora que entraven a l'ajuntament fruitosenc, una altra comitiva judicial accedia a la seu de Grup Soler, al polígon Plans de la Sala de Sallent. En aquest cas, l'escorcoll es va allargar nou hores. A les 7 de la tarda, els agents van sortir amb dues caixes de cartró, acompanyats del detingut.

Aleshores, la comitiva judicial es va desplaçar al domicili de la família Soler, a Rajadell. Durant tot el dia, quatre agents de la Guàrdia Civil van custodiar la casa familiar, ubicada al camí de Can Torre, a la zona de les Casetes. Els agents hi van arribar a les 8 del matí i van desallotjar la família. Testimonis van confirmar que entre els residents que van sortir del domicili hi havia Jordi Soler. L'escorcoll de la casa es va fer ahir al vespre i, malgrat que la família té altres propietats a l'entorn, no eren previstes més inspeccions.

Aquesta nova fase de l'operació Petrum es va precipitar ahir arran de l'anàlisi de la documentació intervinguda l'agost en l'escorcoll de la fundació CatDem. El cas està sent instruït per un jutjat del Vendrell, que va iniciar la investigació sobre les relacions entre CDC i l'empresa Teyco, controlada per la família Sumarroca, fundadora de CDC, i que ja va incloure el juliol l'escorcoll de la segona residència de Jordi Sumarroca, a Castellbell. Els deu detinguts ahir van ser conduïts a la comandància de Tarragona de la Guàrdia Civil i és previst que passin a disposició del jutge avui o demà.