Els Mossos d'Esquadra han detingut dues persones a Manresa aquest matí de dimecres i hi han escorcollat dos habitatges dins d'una operació contra grups anarquistes que també s'ha dut a terme a altres municipis de Catalunya i que s'ha saldat amb nou detinguts en total. La investigació està relacionada amb el denominat 'cas Pandora', que al desembre del 2014 va comportar la detenció d'11 joves.

Segons Mossos, s'han realitzat entrades i escorcolls domiciliaris a vuit habitatges i locals, alguns d'ells ocupats, de la ciutat de Barcelona i dos habitatges a Manresa. Aquests es troben situats al carrer Pirineu número 22, al barri de la Mion de Manresa i un altre a la Guia. Els detinguts a la ciutat són, segons ha pogut saber Regió7, un noi (a la Guia) i una noia (a la Mión).

Als detinguts se'ls acusa d'estar vinculats pels Grups Anarquistes Coordinats (GAC), als quals l'Audiència Nacional atribueix la preparació de diversos actes terroristes amb explosius de fabricació casolana, entre els anys 2012 i 2013.

Els nou detinguts passaran divendres que ve a disposició del jutge de l'Audiència Nacional Juan Pablo González, que segons fonts jurídiques atribueix als detinguts accions de tipus "anarquista insurreccionista".

Operatiu dels Mossos al carrer Pirineu, on s'ha practicat l'escorcoll. Firma: Carles Blaya

Al desembre del 2014, els Mossos ja van detenir 11 presumptes integrants dels GAC, acusats d'estar vinculats amb nou atemptats amb artefactes explosius de fabricació casolana dissenyats "per provocar lesions molt greus a les persones, que podrien ser incompatibles amb la vida".

Un portaveu dels Mossos d'Esquadra ha explicat que l'operació que es porta a terme aquest dimecres està relacionada amb aquella, coneguda com a 'cas Pandora'. Està dirigida per l'Audiència Nacional i el Jutge ha decretat el secret de les actuacions.

Sorpresa entre els veïns de la Mion

El desplegament policial a primera hora del matí al carrer Pirineu ha causat sorpresa entre els veïns. Segons ha pogut saber Regió7, en el domicili registrat hi vivien dues joves que no havien donat cap problema al barri. Mentre ha durat el registre, el trànsit ha estat desviat per agents dels Mossos però s'ha permès la circulació a peu.

Concentracions amb motiu de les detencions

Diversos col·lectius han convocat per aquest vespre concentracions arreu del territori en resposta a les detencions que s'han practicat aquest matí. A Manresa la manifestació s'ha celebrat a la plaça de Sant Domènec i ha reunit prop d'unes dues-centes persones que han demanat expressament que no es fessin fotografies de l'acte.

A més, els convocants han promogut un hashtag (#jotambésócanarquista) per donar suport als detinguts a les xarxes socials. Col·lectius llibertaris han emès un comunicat amb motiu de les detencions.