L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha enviat al Jutjat d'Instrucció 3 del Vendrell, que investiga les presumptes comissions a CDC pel contracte d'obra pública, l'informe municipal sobre el procés de construcció del centre cultural Nexe, una de les obres en el punt de mira.

L'informe, tal i com va avançar Regió7 el 29 de novembre passat, va trobar diverses irregularitats durant el procés de modificació del projecte inicial, impulsat l'any 2009 per l'aleshores govern municipal de CiU. La variació va fer encarir 34.000 euros el projecte, una xifra similar a la donació que la constructora, Grup Soler, va fer a la fundació de CDC. L'informe, que ha estat elaborat durant els últims dos mesos per una comissió tècnica de l'Ajuntament, també ha detectat preus no justificats entre el projecte i l'execució de les obres.

El document, elaborat pel secretari municipal i per cinc tècnics més de l'Ajuntament, instava l'equip de govern actual a tramitar les conclusions al jutjat del Vendrell que investiga el cas. I això és el que ha fet ara el govern de Gent Fent Poble i del PSC, tal i com ha anunciat aquest dilluns en un comunicat.

A més a més, el consistori també ha explicat que es procedirà «a l'anàlisi tècnica més aprofundida de l'expedient, en la seva vessant tècnica, a través de la realització d'un informe pericial per part d'un arquitecte independent designat lliurament pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya».

Aquesta decisió es pren després que, en el seu informe sobre el Nexe, el secretari municipal constatés que el treball realitzat per l'actual arquitecte municipal en l'elaboració del mateix document «es limita a un mostreig de determinades partides i no abasta l'anàlisi de tota la inversió en què va consistir la construcció del centre cívic». Segons afegia l'informe, «com que s'ha revelat una lesió per a la hisenda municipal, seria convenient realitzar una anàlisi tècnica més aprofundida del conjunt d'aquesta actuació per part d'un facultatiu competent que avaluï que el que es va certificar i pagar és allò que està efectivament realitzat i si els preus satisfets s'ajusten o no a dret».

En les seves conclusions sobre el Nexe, l'arquitecte municipal, tal i com ja va explicar aquest diari, va constatar «un seguit de manques de correspondència, entre el projecte, el certificat i la realitat», unes discrepàncies que podrien tenir «transcendència penal». En concret, el tècnic municipal va assenyalar que el projecte preveia una porta interior, pressupostada en 5.049 euros, que mai no es va executar. També va concloure que el cost d'unes guies per a unes mampares va ser d'11.600 euros, cosa que està «per sobre del preu que raonablement cal esperar d'una instal·lació d'aquest tipus». A més, també va afirmar que es van certificar dues vegades conceptes similars de connexions a les xarxes d'aigües i electricitat.

D'altra banda, en el comunicat, l'Ajuntament ha volgut destacar «el caràcter estrictament tècnic de l´informe, sense la participació dels polítics del consistori, a fi de no interferir en les tasques sol·licitades d´informació objectiva».

Segons afegeix el text, «el govern municipal ha realitzat, i seguirà realitzant, totes aquelles accions que consideri oportuns per esbrinar i clarificar davant dels seus ciutadans les possibles vinculacions de l´obra del Nexe amb actes no lícits».

En una referència implícita cap al grup municipal de CiU, el comunicat assegura que «en cap cas, l´equip de govern no ha acusat a ningú. Cal, però, aclarir als santfruitosencs si tots els seus diners van servir per fer l´obra prevista», assegura.