El Jutjat Penal número 3 de Lleida va notificar ahir la condemna de l'alcalde de Riner i expresident del Consell Comarcal del Solsonès, Joan Solà (CiU), per haver intentat salvar de forma il·legal la propietat de les seves granges ara fa deu anys. La sentència arriba un any després del judici, en el qual Solà ja va reconèixer l'autoria del delicte d'aixecament de béns, després de pactar amb el fiscal una pena de conformitat d'onze mesos de presó, que no haurà de complir perquè no té antecedents penals.

La resolució, a la qual ha tingut accés Regió7, també condemna el prestador que va fer d'home de palla perquè Solà pogués retenir les propietats, per frustrar així el dret d'embargament d'una empresa de pinsos del Bages, a qui Solà devia 736.000 euros. A diferència de Solà, el prestador, Jordi Gay, va negar els fets en el judici, però la jutge ha conclòs que va ser el cooperador necessari per cometre el delicte. Com que, en el seu cas, no li aplica l'atenuant de confessió, el condemna a una pena superior, d'un any i mig de presó.

La sentència anul·la l'escriptura hipotecària i les inscripcions registrals que van permetre que Gay, administrador de l'empresa Herprom, es quedés les propietats de Solà, amb la intenció real, segons la sentència, que Solà pogués retenir-ne la titularitat, a través d'ell. L'anul·lació suposarà que les finques retornin a mans de Solà per tal que, posteriorment, puguin ser embargades per l'empresa bagenca a qui deu 736.000 euros, davant la seva impossibilitat econòmica de satisfer el deute. Tot i així, aquest procés no es podrà engegar fins que la sentència sigui ferma, ja que previsiblement la defensa de Jordi Gay presentarà ara un recurs a l'Audiència.

A banda de la pena penitenciària que no haurà de complir, la jutge també condemna l'alcalde de Riner a una multa de 1.320 euros. A més, l'inhabilita del dret a ser elegit per a un càrrec públic durant un període d'onze mesos. Si aquesta sentència hagués arribat abans de les eleccions, Solà no s'hi hauria pogut tornar a presentar. Però, ara, la inhabilitació de dret no li impedirà continuar exercint l'alcaldia (ni tampoc la presidència del Consell si s'hagués mantingut políticament en el càrrec). La sentència, d'altra banda, condemna els pares de Solà a les mateixes penes que ell pel delicte d'alçament de béns.

Interessos desorbitats

Els fets es remunten al 2004, quan els Solà, titulars de les granges Agropecuària Solà Bosch, van reconèixer un deute de 736.000 euros a favor d'una empresa de pinsos del Bages. Els deutors es van comprometre a no vendre, donar, gravar o hipotecar sis finques de la seva propietat.

Però el 2006, els Solà van signar un préstec hipotecari amb Herprom, l'empresa mataronina del prestador acusat, Jordi Gay, per un import de 420.000 euros, que gravava les granges. En l'acord, es va pactar un termini d'amortització de només sis mesos i uns interessos del 9% que, transcorregut el mig any, passaven a ser del 25%.

Segons la sentència, el préstec era simulat ja d'entrada. El que els Solà pretenien en el fons era deixar transcórrer els sis mesos sense pagar per justificar així una acció d'Herprom. Efectivament, la corresponent subhasta va adjudicar les granges dels Solà a aquesta empresa. La intenció real de l'alcalde i de la seva família era mantenir la propietat a través de persones interposades i frustrar el dret de cobrament dels seus creditors bagencs, segons la jutge.

Tot i que la sentència només havia de decidir sobre la culpabilitat de Jordi Gay, el jutjat ha tardat un any a dictar la resolució, cosa que ha motivat durant aquest temps diverses queixes dels advocats de l'empresa bagenca perquè el cas es resolgués amb celeritat.