Un dels cinc detinguts en l'operació contra el tabac de contraban a Coll de Nargó que es va fer pública la setmana passada és l'alcalde de Pont de Bar, a l'Alt Urgell, segons ha avançat el diari Segre i ha pogut confirmar l'ACN amb la Guàrdia Civil. Francesc Jordana, d'uns 70 anys, és l'alcalde d'aquest municipi de poc més de 200 habitants per CiU i va ser detingut juntament amb el seu fill, que suposadament era el cap del grup organitzat, la seva nora, un veí de Coll de Nargó i un de Tortosa. Jordana va quedar en llibertat amb càrrecs després de declarar però el seu fill va ingressar a la presó. L'operació que es va fer el 20 de febrer es va saldar amb el decomís de més de 53.500 paquets de tabac valorats en 223.184 euros, 520 grams de marihuana i 21,75 de cocaïna.

La Guàrdia Civil va iniciar la investigació, batejada com a 'Operació Sangla', després de detenir un suposat membre de la banda, al qual se li va intervenir 4.525 paquets de tabac de contraban. Arran de la detenció, la policia va establir un dispositiu de vigilància per tal de localitzar la resta dels integrants. Així, el 20 de febrer durant un control a la carretera C-14, els agents van sospitar d'una autocaravana amb matrícula estatal que anava precedida d'un altres vehicle que podria estar fent tasques de vigilància. La Guàrdia Civil va iniciar un seguiment a distància amb l'objectiu de comprovar la destinació dels dos vehicles per poder comprovar si estaven transportant tabac de contraban.

Va ser llavors, quan el conductor de l'autocaravana, que era el fill de l'alcalde de Pont de Bar, en adonar-se de la presència policial, va accelerar la marxa durant uns quants quilòmetres fent cas omís als senyals d'aturar-se dels agents, arribant a posar en risc la seguretat dels altres conductors. El vehicle estava a nom de l'empresa del fill de l'alcalde del Pont de Bar, que també va ser arrestada.

Una vegada interceptat el vehicle, els agents van comprovar que el conductor era un dels integrants del grup investigat, per la qual cosa, després de la pertinent autorització judicial, van procedir al registre de l'autocaravana. El cos policial va localitzar al seu interior amagat entre els armaris i buits naturals del vehicle 49.038 paquets de tabac de contraban de diverses marques.

Posteriorment, la Guàrdia Civil va dur a terme diversos registres en un habitatge, una granja i un magatzem, propietats de la família de Jordana, on hi van trobar la marihuana, la cocaïna i prop de 7.000 euros en metàl·lic, així com també dues armes llargues de caça, diverses matrícules falses, a més de cinc vehicles que suposadament es feien servir per transportar tabac.