Els Mossos d'Esquadra van detenir el dia 17 de març un total de 18 persones, d'edats compreses entre 27 i 69 anys, de nacionalitats marroquina, espanyola i romanesa. Setze d'elles eren veïnes de Puigcerdà, una veïna de Manlleu (Osona) i l'altra de Vic, i estan acusades d'un delicte contra la salut pública i organització criminal. El jutge va ordenar l'ingrés a presó per a 6 dels detinguts i la llibertat amb càrrecs per la resta. Entre els detinguts hi havia un funcionari judicial investigat com a presumpte autor d'un delicte de revelació de secrets. Des de l'inici de la investigació aquestes persones haurien distribuït més de 2 kg de cocaïna. Segons estimacions de l'Oficina Nacional Central d'Estupefaents el total de la substancia comissada estaria valorada en més de 40.000 euros, un cop adulterada i distribuïda.

A finals de novembre de 2015 els Mossos van detectar la presència d'un grup de persones que presumptament es dedicava al tràfic de substàncies estupefaents a la zona centre de Puigcerdà. Després de diversos dispositius de vigilància i seguiment, els Mossos van constatar un degoteig constant de consumidors que entraven en un establiment situat al carrer Dr. Piguillem on compraven la droga.

La investigació va posar al descobert que es tractava d'una organització criminal que tenia una estructura molt ben organitzada. Tot apuntava que la droga era traslladada de diferents punts de la comarca d'Osona a través d'un complex entramat de contactes per evitar aixecar sospites. Fins i tot, la xarxa havia creat dues empreses de serveis per donar cobertura legal a l'organització. D'aquesta manera, intentaven passar desapercebuts alhora de blanquejar els diners aconseguits per la venda de les drogues.

A mesura que van avançar les indagacions, els investigadors van esbrinar que el grup tenia un contacte als jutjats de Puigcerdà que els passava informació. Aquest descobriment va ser clau i va evidenciar que calia anar amb molta cura per no malbaratar tota la investigació duta a terme fins la data.

Després de dies de preparació, el 17 de març, en un dispositiu simultani a la Regió Policial del Pirineu Occidental i a la Regió Policial Central, l'Àrea de investigació criminal del Pirineu va detenir un total de 18 persones vinculades a l'organització criminal.

Seguidament, els agents van efectuar cinc entrades i perquisicions. Aquestes van ser en dos domicilis i un establiment de Puigcerdà, un domicili de Manlleu i un establiment de Vic. Durant els escorcolls es va comissar un total de 230 grams de cocaïna de roca, de gran puresa, 800 grams de haixix, 4.070 euros, 1.900 dirhams i 4 bàscules de precisió, entre altres coses. Aquesta substància era posteriorment adulterada amb altres elements per així aconseguir un major benefici. Des de l'inici de la investigació aquestes persones haurien distribuït més de 2 kg de cocaïna.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions, així com altres actuacions policials. Els detinguts, dels quals 8 tenien antecedents la majoria per delictes contra la salut pública, van passar el dia 18 de març a disposició del jutjat instructor de la causa de Puigcerdà. El jutge va decretar l'ingrés a presó per a 6 d'ells i la llibertat amb càrrecs per la resta.