La UTE Bages Exprés, formada per les empreses Castellà, Julià i Alsina Graells, deixarà de fer-se càrrec de la línia d'autobús entre Manresa i Barcelona, que tenia des del 2010, quan va guanyar el concurs de la Generalitat. En el seu lloc, el servei serà operat abans de l'estiu per la Hispano Igualadina, l'empresa que era realment meritòria de l'adjudicació, segons acaba de dictaminar el Tribunal Suprem, en una sentència que dóna la raó a una resolució en el mateix sentit del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

El departament de Territori de la Generalitat, que juntament amb Bages Exprés havia presentat un recurs contra la sentència de TSJC, va assegurar ahir a aquest diari que acata la resolució, en haver-se esgotat la via judicial. Segons va afegir, la fase d'execució de la sentència és d'entre dos i tres mesos, amb la qual cosa la Hispano Igualadina, que fins ara no tenia presència al Bages, començarà a fer-se càrrec de la línia entre Manresa i Barcelona abans de l'estiu.

La sentència del Suprem, a la qual va tenir accés ahir Regió7, conclou que la Generalitat, a l'hora de decidir el guanyador del servei, va atribuir una puntuació equivocada a l'oferta presentada per la Hispano, ja que va valorar incorrectament la seva proposta econòmica d'explotació del servei.

Concretament, segons les sentències del Suprem i del TSJC, la puntuació real obtinguda per la Hispano en el concurs era de 96 punts, per sobre dels 87,69 obtinguts per Bages Exprés i dels 65 punts rebuts per una tercera empresa que va licitar pel servei. En canvi, la Generalitat va atorgar a la Hispano una puntuació inferior a la que li corresponia, amb la qual cosa va quedar per sota de Bages Exprés, que és, per tant, qui es va acabar quedant el servei.

La Generalitat li va rebaixar la puntuació perquè va considerar que l'oferta econòmica de la Hispano es basava en valors anormals i desproporcionats. D'una banda, va considerar temerari que la Hispano Igualadina fes una previsió d'ingressos d'1,2 milions d'euros anuals, tenint en compte que el projecte d'establiment del servei preveia únicament 438.000 euros. A més, creia que, amb la proposta de l'empresa anoienca, es podria arribar a generar un dèficit anual de 244.467 euros.

En canvi, tant el TSJC com el Suprem han donat per bons els recursos de la Hispano i han conclòs que la seva oferta econòmica no tindria resultats deficitaris, sinó, tot al contrari, uns beneficis estimats de 58.000 euros.

A més, els tribunals validen els estudis econòmics que van servir a la Hispano per fer una estimació anual d'ingressos d'1,2 milions. Aquesta va ser precisament la xifra aproximada d'ingressos que va tenir Bages Exprés l'any 2011, la qual cosa demostra que l'estudi econòmic de la Hispano era totalment viable i gens desproporcionat, segons els tribunals.

Finalment, el Suprem també confirma la potestat del TSJC per adjudicar directament la concessió a la Hispano Igualadina, en haver estat la vencedora real del concurs. D'aquesta manera, descarta la possibilitat d'anul·lar el procés de licitació del 2010 i de tornar-ne a convocar un de nou. La sentència també condemna la Generalitat i Bages Exprés a pagar les costes judicials del procés.