Els Mossos d'Esquadra han detingut dotze persones acusades de 48 robatoris en cases i pisos d'arreu de Catalunya, principalment de l'àrea metropolitana i de la Catalunya Central, en comarques com el Bages, el Solsonès, l'Anoia i Osona. Onze dels dotze detinguts, de nacionalitat albanesa i veïns de Barcelona i de l'Hospitalet de Llobregat, ja han ingressat a presó provisional per ordre del jutge.

Segons han informat aquest dijous els Mossos en un comunicat, l'operació que ha permès desarticular aquesta organització criminal va ser fruit de la confluència de dues investigacions entre les dues àrees d´investigació criminal.

D´una banda, els Mossos de la Catalunya Central havien detectat l´assentament d´un grup de persones de nacionalitat albanesa que es dedicaven a la comissió de robatoris amb força. D´altra banda, els Mossos de la Regió Metropolitana Nord estava fent indagacions al voltant de les activitats d´una empresa de lloguer de vehicles perquè tenien coneixement que un grup d´albanesos arrendava turismes de forma habitual per poder-se desplaçar i cometre robatoris amb força a domicilis.

D´aquest grup en destacava un albanès que reclutava persones originàries del seu país quan arribaven a Catalunya amb la única finalitat de cometre robatoris. El líder de la banda hi contactava, els rebia personalment i des d´un primer moment els acompanyava per mostrar-los les zones més propícies per a la consumació de robatoris en domicilis.

Un cop havien format la bateria delictiva, llogaven un cotxe i es desplaçaven cap a localitats de les comarques de la Catalunya central i de la conurbació metropolitana de Barcelona amb l´objectiu de localitzar cases on perpetrar els robatoris. Quan ja les tenien seleccionades fixaven el dia i hi accedien després de forçar la finestra o la porta. Els lladres s´enduien tot el que estigués al seu abast amb bona sortida al mercat negre, tot i que principalment buscaven diners i joies.

A mesura que la investigació avançava va quedar palès que els lladres treballaven en col·laboració amb un home de nacionalitat italiana que regentava dues botigues de compra-venda d´or a Barcelona. Aquest home els rebia fora l´horari d´obertura dels establiments i, fins i tot, al seu domicili particular per tal de comprar l´or que sostreien. El receptador els abonava els diners directament, tot i que també li´n donava una part al líder de la banda en concepte de comissió.

Dimecres de la setmana passada, ja amb tota la informació recopilada, es va realitzar un operatiu policial i es van dur a terme quatre entrades a Barcelona i tres a l´Hospitalet de Llobregat que va culminar amb la detenció de dotze persones acusades de 48 robatoris amb força en domicilis d´arreu de Catalunya i de pertinença a organització criminal. S´han acreditat fets a les comarques del Maresme, Vallès Occidental i Oriental, Bages, Osona, Anoia, Baix Llobregat, Solsonès i Alt Penedès.

En els escorcolls els policies van recuperar joies, documentació italiana falsa, diversos rellotges, 500 lliures esterlines, 7.800 euros i una gran quantitat d´estris i eines per a la comissió dels robatoris com tornavisos, palanques o passamuntanyes.

Després de declarar en seu judicial, el jutge va decretar presó per onze dels dotze detinguts. Hores d´ara els investigadors estan duent a terme les gestions pertinents per localitzar els propietaris dels objectes recuperats.