L'expresident de l'Associació Guardiolenca de Caça, Fernando N. V., i un exsoci de l'entitat, Amalio P. L., han negat aquest dimarts haver col·locat durant el 2012 diversos esquers enverinats en passos de fauna de l'àrea de caça de Sant Salvador de Guardiola. Tots dos s'enfronten a una petició fiscal inicial de dos anys de presó i a una multa de 4.800 euros, per un delicte contra la fauna i un altre de danys.

Durant els mesos de juny i de juliol del 2012, els Agents Rurals van localitzar onze esquers amb trossos de carn enverinada en diferents zones de l'àrea de caça de la Guardiolenca. Aquell mateix any, entre el març i l'octubre, van aparèixer morts per enverinament catorze gossos, de sis propietaris diferents. Un dels afectats va veure morir set gossos per haver ingerit trossos de carn emmetzinada.

La fiscalia conclou que els dos acusats col·locaven els esquers per matar els animals salvatges depredadors de la fauna cinegètica, formada principalment per conills i perdius. L'objectiu, segons el ministeri públic, era garantir el màxim nombre possible d'exemplars per ser caçats, amb una intenció lucrativa, ja que els acusats, segons la fiscalia, venien invitacions de caça de 20 euros al dia i de 350 euros la temporada.

Els processats, segons el ministeri públic, eren conscients que amb la seva acció podien matar tant animals domèstics com salvatges. De fet, també es va trobar morta una guineu al costat d'un esquer, tot i que els Agents Rurals creuen que podrien haver mort molts més exemplars salvatges a l'interior dels seus caus, per la qual cosa no es van trobar els seus cadàvers.

La investigació dels Agents Rurals va apuntar els dos acusats perquè els van fer un seguiment durant el 2013 i van veure que, per fer les tasques de manteniment de l'àrea de caça, passaven pels mateixos llocs on havien estat trobats els esquers. També es va trobar un sobre perdut a terra, amb el nom d'un dels acusats, burilles de cigarreta d'una marca que fuma l'altre processat, i les roderes d'un cotxe dels processats.

Tot i així, en el judici celebrat aquest dimarts, els dos acusats han negat rotundament haver situat els esquers i han negat que es venessin invitacions de caça amb ànim lucratiu. Segons han afegit, únicament es demanava una quota als socis per al manteniment de l'àrea de caça. La seva defensa ha fet notar que el 2013, l'any en què es va fer el seguiment dels acusats, no van aparèixer esquers enverinats.

A banda de la pena de presó i de la multa, la fiscalia demana que els acusats indemnitzin els propietaris dels gossos morts en un total de 5.750 euros pels costos veterinaris i pels danys morals.