Els alumnes de les autoescoles de la regió central que es volen presentar a l'examen pràctic han d'esperar dues setmanes o més per fer la prova de conducció, segons la delegació al Bages de la Federació d'Autoescoles de Barcelona. De fet, les autoescoles de la Catalunya Central denuncien que el problema de falta d'examinadors a les proves de conducció s'ha agreujat el darrer any per l'increment de sol·licituds per passar l'examen pràctic.

Responsables d'autescoles de les comarques centrals asseguren que des de la vaga d'examinadors, al setembre de l'any passat, alguns alumnes s'han hagut d'esperar fins i tot tres o quatres setmanes. Al darrere hi ha el problema que consideren que s'ha tornat "endèmic" de falta d'examinadors i el boom de sol·licituds per fer l'examen pràctic.

La situació afecta especialment les autoescoles de la regió central perquè l'augment s'ha registrat sobretot a la zona metropolitana i això va provocar aquest divendres dia d'exàmens- que la Direcció General de Trànsit (DGT) només deixés examinar dos alumnes per cada professor. Gairebé sempre deixen que se n'hi presentin tres.

La queixa de falta d'examinadors s'arrossega des de fa anys a la província de Barcelona i és una reivindicació històrica de les autoescoles de la Catalunya Central, que se senten especialment afectades perquè pateixen les conseqüències de compartir examinadors amb les ciutats -amb un alt índex de població- de la zona metropolitana. La polèmica se centra que a la província de Barcelona cada professor pot presentar menys alumnes a examen en comparació d'altres amb menys població i per aquest motiu reinvindiquen que hi hagi més examinadors.

El representant al Bages de la Federació d'Autoescoles de Barcelona, José Antonio Pérez, avisa que si la problemàtica encara s'agreuja més, exigiran mesures a la DGT perquè ho solucioni. Des de fa més de cinc anys la DGT només deixa presentar tres alumnes per cada professor, però el darrer any hi hagut un increment de persones que volen fer l'examen pràctic. La conseqüència ha estat que les autoescoles donen d'alta més professors per poder presentar a cada convocatòria d'examen pràctic més alumnes. "El darrer any, a la província de Barcelona, s'han donat d'alta 150 professors. Tot i que a les nostres comarques també hi hagut moviments, aquest increment s'ha centrat bàsicament a les ciutats de la zona metropolitana", explica.

Una de les conseqüències d'aquest augment de sol·licituds per fer l'examen pràctic es va notar aquest divendres, quan la DGT només va deixar que es presentessin dos alumnes per cada docent en comptes de tres. "Aquesta situació manté el sector de les autoescoles en alerta des de fa mesos, i si les properes setmanes es repeteix el que ha succeït aquest divendres, haurem d'exigir a la DGT que apliqui mesures", avisa Pérez.

De fet, vindran set examinadors nous a la província de Barcelona -tot i que també n'hi ha quatre que es retiren-, però el representant bagenc de la federació d'autoescoles creu que són "del tot insuficients". Segons els seus càlculs, i tenint en compte la quantitat de professors que s'han donat d'alta, "en farien falta una trentena per atendre el volum d'alumnes que poden demanar fer l'examen amb la quantitat de professors que hi ha actualment".

Altres responsables d'autescoles de la regió central consultats per Regió7 asseguren que els darrers mesos s'han donat d'alta professors que ja s'havien retirat per poder presentar més alumnes a l'examen.

Per la seva banda, Pérez afegeix que "haurien de deixar de presentar quatre alumnes per a la viabilitat de les autoescoles" i alerta que si a partir d'ara només en deixen presentar dos, serà "molt negatiu per al sector". Cada examinador d'autoescola pot fer fins a 13 proves pràctiques en un dia. Peréz afegeix que "hi ha malestar" a les autoescoles per aquesta situació.