Els jutjats de Berga han admès a tràmit la demanda civil que un veí de Borredà, Esteban Amills, ha presentat contra l'alcalde, Joan Roma, a qui reclama 78.000 euros per danys i perjudicis. El borredanès denuncia que Roma va facilitar a Trànsit dades personals sobre el seu estat de salut (té diagnosticat un trastorn mental) per demanar que se li revisés la vigència del carnet de conduir. Després de fer-li nous reconeixements mèdics, Trànsit el va continuar considerant apte per conduir.

L'actuació de Roma va merèixer el qualificatiu de "censurable" per part del Jutjat Contenciós Administratiu 9 de Barcelona, en una sentència de l'any 2012. En aquella resolució, el tribunal desestimava que l'Ajuntament hagués d'indemnitzar l'afectat, però deixava la porta oberta perquè Esteban S. A. denunciés Joan Roma a títol particular, per la via civil.

El cas ja va ser amonestat l'any 2008 per l'Agència Catalana de Protecció de Dades (ACPD), que va declarar que l'Ajuntament havia comès una infracció "molt greu". Els fets, segons va considerar provat l'ACPD, van tenir lloc el 2005, quan l'alcalde Roma va dirigir un escrit a la Prefectura de Trànsit "en què exposava que, per diversos mitjans, li havia arribat documentació mèdica relativa a un veí del municipi, Esteban Amills. Després de mencionar de forma expressa els presumptes trastorns mentals que patia la persona indicada, demanava a la prefectura que es valorés si gaudia de la capacitat i idoneïtat necessàries per tenir el permís de conduir".

L'Ajuntament havia al·legat que els documents havien estat tramesos pel mateix denunciant a diverses entitats, organismes, partits i institucions, i que havia estat a través d'aquestes entitats que el consistori havia rebut la informació.

"Una actuació impròpia"

Esteban Amills va perdre inicialment una querella criminal que va presentar contra Roma, però, després de la resolució de l'ACPD, va presentar una denúncia al Contenciós, demanant que l'Ajuntament l'indemnitzés pels perjudicis causats per l'alcalde (ja que li van afectar la seva salut).

El Contenciós va descartar que l'Ajuntament hagués de pagar cap indemnització però va assegurar que l'actuació de l'alcalde de Borredà "és impròpia d'un servidor públic i absolutament censurable", i va suggerir a Esteban Amills que el denunciés per la via civil.