29 dones de nacionalitat xinesa han estat alliberades i 29 persones més han estat detingudes en una operació estatal contra el tràfic de persones. L´acció policial ha estat encapçalada per la Guàrdia Civil però ha comptat amb la col·laboració de la policia xinesa, la francesa i l´andorrana. També s´han fet 22 escorcolls, alguns dels quals a Catalunya. En concret, a la Seu d´Urgell s´ha alliberat un nombre indeterminat de persones que residien en aquest municipi però que eren obligades a prostituir-se a Andorra. A Girona també s´ha fet un escorcoll i s´ha detingut una persona. Es tracta d´una dona de nacionalitat xinesa que ha estat detinguda al barri de Sant Narcís.

L´operació s´ha dut a terme a les províncies de Madrid, Sòria, Lleida, Girona, València, Saragossa i Toledo. La Guàrdia Civil indica que l´acció ha permès desarticular una organització criminal dedicada al tràfic d´éssers humans amb finalitats d´explotació sexual.

En total s´han detingut 29 persones i s´han practicat 22 registres domiciliaris, 10 dels quals a Madrid -2 a locals d´oci-, 4 a València, 2 a Sòria, 3 a Saragossa, 1 a Girona, 1 a Lleida i 1 a Toledo). A banda s´han alliberat 29 dones de nacionalitat xinesa a diversos pisos de la xarxa. La Guàrdia Civil explica que l´organització les explotava sexualment.

La investigació va començar fa un any quan es va detectar dues dones de nacionalitat xinesa que presumptament exercien la prostitució contra la seva voluntat en un local de la localitat soriana d´Adradas.

A partir d´aquí es va descobrir una xarxa de tràfic de dones provinents de la Xina que eren obligades a exercir la prostitució a l´Estat, de vegades fent escala en altres països durant el viatge des de la Xina, on també se les forçava a prostituir-se. La Guàrdia Civil ha explicat que per aconseguir que es prostituïssin, les dones eren obligades a ingerir drogues i medicaments.

També s´explica que ha estat cabdal la participació de la policia xinesa en l´operació. Cinc agents d´aquest cos han acompanyat els de la Guàrdia Civil als escorcolls, a l´anàlisi de la informació i a l´assistència a les víctimes. Aquest últim punt ha estat de gran transcendència, ja que les dones alliberades han pogut relatar en un entorn més confortable aspectes rellevants de la xarxa.

De la mateixa manera, la Guàrdia Civil ha comptat amb la col·laboració de la policia d´Andorra, atès que algunes de les dones alliberades hi exercien la prostitució. Atès que en aquell país aquesta pràctica està prohibida, les dones residien en un pis de la xarxa situat a la Seu d´Urgell.

En el marc de l´operació, que no es dóna per tancada, s´han bloquejat actius i comptes bancaris utilitzats per l´organització per blanquejar els diners provinents d´aquestes activitats il·lícites, segons ha indicat la Guàrdia Civil.