El nombre de furts i de robatoris en vehicles a Montserrat ha disminuït el 24% en el darrer any, segons va remarcar ahir el conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, que va presidir la reunió de seguretat celebrada al monestir. Jané va atribuir el descens de delictes a la presència fixa dels Mossos d'Esquadra al recinte.

"L'any 2014 vam instaurar una presència policial al monestir durant uns mesos de l'any. A partir del 2015, la presència dels Mossos ja va passar a ser permanent, amb unes dignes instal·lacions que fan de petita comissaria", va explicar el conseller. L'oficina, va afegir, "compleix molt bé la seva funció: dóna resposta de proximitat i permet un tracte proper" cap als visitants i els turistes del monestir.

Tot i el descens de delictes, Jané va reconèixer que es tracten de fets que, per la seva tipologia, són difícils de resoldre. "La majoria de casos són petits furts. En un lloc com Montserrat on hi ha una gran afluència de persones, es fa molt difícil la resolució", va admetre. Però, en canvi, "l'oficina permet tramitar les denúncies de les víctimes, que en molts casos són persones estrangeres, més enllà de si arribem a trobar la documentació o els objectes robats", va afegir.

El conseller d'Interior va visitar Montserrat per assistir a la reunió de seguretat. En la trobada, també hi van acudir el director general de la Policia, Albert Batlle; la delegada territorial del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà; el gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Xavier Aparicio; el comissari en cap de la Regió Policial Central, Sergi Pla, i el director de Seguretat de Montserrat, Jesús Alcantarilla, entre d'altres.

Pel que fa als rescats de muntanya a Montserrat, que els darrers anys han pujat de forma significativa, el conseller ho va atribuir "a una activitat excursionista cada cop més gran, ja que cada cop més persones volen accedir a la muntanya". Per aquest motiu, Jané va demanar "prudència sempre. És bo anar a la muntanya, però cal fer-ho equipat i coneixent els indrets on es vol anar". El conseller va recordar que actualment s'està creant a tot el país "una xarxa de pals que indicaran els punts exactes de cobertura de telèfon mòbil", també al massís de Montserrat, per tal que els excursionistes sàpiguen en quins llocs poden trobar cobertura per si han de fer una trucada d'emergència.