La presó de Lledoners, de règim tancat, acull molts dels reclusos de la Catalunya Central. Però quan obtenen el tercer grau, que els permet tenir llibertat durant les hores diürnes, es troben que, per força, han d'anar a pernoctar cada nit a una presó de règim obert de Barcelona, malgrat tenir la família, o fins i tot la feina, al territori.

Això continuarà sent així per a la majoria de casos, excepte per als interns de tercer grau que presentin una evolució més favorable: en aquest cas, des de l'octubre passat, ja poden passar la nit als nous pisos tutelats de Manresa, un equipament estrenat per Justícia que rep el nom d'Unitat de Dependents del Bages. Es tracta del primer centre d'aquest tipus que s'ubica a les comarques centrals. A diferència de les presons, les Unitats de Dependents no tenen funcionaris que controlin els interns, sinó únicament educadors socials. I no dormen en cel·les, sinó en habitacions corrents.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, va visitar ahir el centre, del qual la Generalitat no vol divulgar la ubicació exacta per no aixecar reticències dels veïns. Mundó va explicar que és el desè equipament d'aquest tipus que hi ha a Catalunya, que ofereixen en conjunt 152 places. D'aquestes, 30 corresponen als nous pisos de Manresa.

De cara al 2017, Mundó va anunciar la creació de dues unitats més a l'Alt Empordà i al Penedès-Garraf. "Quan puguem posar en marxa aquests dos nous pisos a Catalunya, tindrem que un de cada cinc interns de tercer grau podran complir la condemna en un recurs com aquest", va explicar.

Òbviament, no són els interns de tercer grau els qui trien si anar a pisos tutelats o a una presó de règim obert. Ho decideix la junta de tractament de cada centre penitenciari, en funció de l'evolució de cada pres. De fet, la majoria d'interns que van a pisos han passat anteriorment per una presó oberta.

"En el cas d'aquí a Manresa, atenem interns de la Catalunya Central, per acostar aquestes persones al seu territori natural, per tal que puguin refer millor els seus lligams tant familiars com socials", explica l'Àlex, un dels educadors socials que treballen als pisos tutelats de Manresa, i que segueixen l'evolució dels usuaris.

De les 30 places que té la Unitat de Dependents del Bages, 20 són per a reclusos que hi han d'anar a passar la nit, i 10 més per als interns que es troben en la situació més privilegiada possible: són els que han de presentar-se a la unitat només un cop per setmana per fitxar. Actualment, els pisos de Manresa, que estan gestionats per una fundació de l'orde de Sant Joan de Déu, encara no estan al límit de la seva capacitat, ja que acullen 18 interns (sis dels quals no s'hi han de quedar a dormir).

Després d'acudir a la nova unitat, el conseller va visitar ahir els jutjats de Manresa, on va ser rebut pel jutge degà, José Manuel del Amo.