Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) del Bages ha presentat aquest dimarts una campanya per exigir a Interior la retirada de dues sancions interposades en aplicació de l'anomenada 'llei mordassa'. Les multes, de 600 euros cadascuna, parteixen de les denúncies per desobediència que els Mossos d'Esquadra van formular contra dos participants en la concentració antifeixista convocada el 30 de gener passat a Manresa en protesta per un acte organitzat pel partit xenòfob Som Catalans.

La iniciativa inclou un manifest que a Internet ha rebut, en una setmana, l'adhesió de 40 entitats i partits polítics, concretament tots els que tenen representació a l'Ajuntament de Manresa, excepte CDC i Ciutadans. Fins aquest dimarts a la tarda, també l'havien signat més de 100 persones a títol individual.

En la presentació de la campanya, hi han assistit els regidors de la CUP, del PSC i de Democràcia Municipal de Manresa. També hi han acudit dos diputats al Parlament, Mireia Vehí (CUP) i Joan Josep Nuet (Catalunya Sí que es Pot), que han reclamat la retirada de les multes i han exigit al Govern català que els Mossos d'Esquadra deixin d'aplicar la 'llei mordassa', que va aprovar el govern estatal del PP.

Les dues denúncies es van interposar el 30 de gener a la plaça de Sant Domènec de Manresa, on UCFR del Bages va organitzar una concentració antifeixista al mateix lloc on hi havia convocada una manifestació de Som Catalans amb lemes racistes. Els Mossos van identificar tots els assistents a les dues concentracions, que no s'havien comunicat prèviament i que es van dur a terme sense incidents. Segons els Mossos, els dos antifeixistes denunciats no van lliurar els seus DNI's quan se'ls ho va requerir i van demanar reiteradament el motiu pel qual havien de ser identificats.

Els sancionats al·leguen que mai no es van negar a identificar-se, sinó que només van demanar per quin motiu havien de fer-ho, ja que no l'entenien. Recalquen, a més, que no van desobeir, perquè van acabar mostrant els seus DNI's. Tots dos, amb el suport d'UCFR del Bages, ja han presentat al·legacions a les denúncies. La campanya inclourà diferents actes solidaris per recaptar fons per ajudar a la defensa jurídica dels afectats, com ara un concert-dinar que tindrà lloc aquest dissabte, a la 1 del migdia, a l'Ateneu la Sèquia de Manresa.

Els diputats Vehí i Nuet han defensat els dos sancionats i han animat tots els col·lectius a seguir manifestant-se cada cop que es produeixi un acte o una concentració de caire feixista. Tant la CUP com Catalunya Sí que es Pot presentaran iniciatives parlamentàries per forçar els grups polítics a pronunciar-se sobre la llei 'mordassa' i per reclamar la retirada de sancions com les interposades a Manresa. També UCFR del Bages ha anunciat que promourà una moció antifeixista al ple de l'Ajuntament de Manresa, en un sentit similar, que confia que sigui signada per tots els partits.