El Jutjat Penal 2 de Manresa ha suspès aquest dimarts el judici contra l'advocada de Manresa acusada de fals testimoni en un judici, ja que no s'ha pogut localitzar un dels tres acusats restants, que també seran jutjats pel mateix cas per aquest mateix delicte. Per aquest motiu, la jutge ha reassenyalat el judici per al proper mes d'octubre, amb la intenció que durant aquest temps es pugui citar el processat fins ara no localitzat.

Dos anys de presó i tres anys d´inhabilitació. Són les penes a què s´enfronta l'advocada després que un jove a qui va citar com a testimoni en un judici mentís davant del tribunal i confessés la falsa autoria d´uns fets per protegir l´acusat, defensat per la mateixa lletrada. La fiscalia va creure que l´advocada sabia que la confessió era falsa i, com que els testimonis estan obligats a dir la veritat, no només el va denunciar a ell, sinó també a dos amics seus i a la mateixa lletrada, tot atribuint-los una estratègia conjunta per mentir al tribunal.

El cas és molt insòlit, ja que rarament un advocat acaba sent jutjat per haver promogut suposadament un fals testimoni com a estratègia de defensa. Els fets es remunten al desembre del 2009 i parteixen d´un cas de desobediència a l´autoritat aparentment senzill: un cotxe que portava el logotip d´una empresa de construccions del Bages va fugir d´un control policial. Tot i que els Mossos no van poder aturar el vehicle, els agents van identificar el conductor com Sergio S., el fill del propietari de la constructora.

En el judici, celebrat dos anys després al Jutjat Penal 3 de Manresa, Sergio S. va negar els fets. Un testimoni va anar a declarar al judici, citat per l´advocada manresana, i va confessar que era ell el conductor del vehicle. Tot i així, el jutge va donar credibilitat als Mossos i va condemnar Sergio S. pel delicte de desobediència, en una sentència que després va confirmar l´Audiència de Barcelona.

Davant d´això, la fiscalia va denunciar penalment el testimoni per la seva falsa declaració, en una querella en la qual va incloure dos homes més i l´advocada. Segons l´escrit d´acusació de la fiscalia, la lletrada va contactar amb aquests dos homes (un dels quals amic del gerent de l´empresa constructora) perquè proposessin que una tercera persona assumís la responsabilitat dels fets. Entre tots tres, segons el fiscal, van contactar amb l´amic d´un d´ells, el qual va acceptar declarar com a testimoni i confessar-se d´aquesta manera com el fals conductor.

Tots quatre s´enfrontaran en el judici a dos anys de presó i a una multa de 1.800 euros, pel delicte de fals testimoni. La lletrada, a més a més, s´enfronta a una inhabilitació de tres anys per a la professió.

Consultada per aquest diari, l´advocada nega rotundament els fets i mostra la seva estupefacció per la querella fiscal, ja que assegura que ella es va limitar a exercir la seva feina i, per tant, a creure´s el que li deien els seus clients. «Jo, com a advocada, havia de confiar que el meu client em deia la veritat. I Sergio S. negava que ell fos el conductor. I em van dir que, en realitat, qui conduïa el cotxe era el noi que vaig fer anar a declarar de testimoni», es defensa.