A la 1 del migdia, i després de tres hores tancat a l'Audiència de Barcelona, Sergi Rodríguez, Teti per als amics, sortia al carrer rebent els aplaudiments que li van dedicar la trentena de persones concentrades per mostrar-li el seu suport. Totes elles simpatitzants de l'esquerra independentista, d'on sobresortien, per raó de càrrec públic, l'alcaldessa de Berga de la CUP, Montse Venturós, i el diputat Joan Garriga. Al matí, a l'entrada als jutjats, també havia acompanyat Rodríguez la diputada Gabriela Serra.

"Anem a fer una cervesa?", va ser una de les primeres propostes que va rebre el jove berguedà després de sortir del jutjat. Tant ell com els concentrats mostraven un rostre de satisfacció i d'alleujament: després d'aguantar des del 2013 l'amenaça de quatre anys i nou mesos de presó, finalment, la fiscalia, en el judici d'aquest dimarts, li va acabar demanant la pena mínima per la presumpta agressió comesa durant la Patum del 2012 contra l'aleshores regidor del PP, Joan Antoni López Noguera: un any de presó.

Una pena que, en cas que sigui condemnat, no li suposarà l'ingrés penitenciari, perquè és inferior als dos anys i no té antecedents penals. La condemna podria acabar sent fins i tot inferior a un any, ja que l'advocada defensora, tot i que va demanar l'absolució, va plantejar que, en cas de condemna, se li apliquin tres atenuants: el d'embriaguesa (anava begut en el moment de l'agressió), el de dilacions indegudes (per l'allargament judicial del cas) i el de reparació del dany, ja que l'acusat ha consignat al jutjat 1.000 euros per indemnitzacions, tot i que ni la fiscalia ni l'acusació particular no demanen diners per a l'exregidor del PP, ja que no va patir cap lesió a causa del cop de puny.

La fiscalia va justificar la rebaixa substancial de la petició de pena perquè li aplica la reforma del nou codi penal, més favorable a efectes retroactius per als acusats d'atemptat a l'autoritat. La nova normativa, en concret, castiga aquests delictes a penes d'entre un i sis anys de presó, per la qual cosa el fiscal va demanar ahir la pena mínima, a la qual es va adherir l'advocat del regidor del PP.

En el judici, Sergi Rodríguez va afirmar que no recorda haver agredit el regidor i va insistir que ni tan sols sabia que pertanyia al PP, després de recalcar que, quan van succeir els fets, cap a les 3 de la matinada del dimecres de Patum, havia estat tot el dia bevent. "Només recordo que vaig rebre empentes i cops i, de sobte, em vaig veure a terra, amb gent a sobre meu. En aquell moment, em van portar a comissaria, i no sabia per què", va afegir Rodríguez.

Per la seva banda, l'exregidor del PP va explicar que, el dia dels fets, participava al passacarrers en la comitiva de les autoritats i va notar com algú li donava "un cop de puny" al cap, darrere seu. Quan es va girar, va observar que Rodríguez acabava de ser agafat per la Policia Local i que era la mateixa persona que des de feia estona l'havia estat insultant amb frases com "pepero de merda" o "feixista".

Aquest dimarts van declarar persones que formaven part del cordó de seguretat. Una d'elles va explicar que va veure l'acusat aixecar el braç "amb el puny tancat amb gest de pegar" i es va mostrar convençuda que el cop va impactar al regidor d'"espatlles en amunt". Altres testimonis van explicar que només van veure l'intent de colpejar i alguns van negar que l'arribés a tocar.