Un dels dos exalcaldes de Sant Feliu Sasserra que aniran a judici per les molèsties de soroll de l'empresa Sanfeplast, Joan Tarrés (CiU), nega l'acusació de la fiscalia d'haver permès la contaminació acústica de la nau i assegura que la factoria complia tota la normativa urbanística i d'activitats.

En declaracions a Regió7, Joan Tarrés, que va ser alcalde del 1989 al 1999, també puntualitza que, mentre va ser al càrrec, formava part de la plantilla de Sanfeplast, però nega que en fos cap directiu (contradient així la fiscalia), sinó que, segons assenyala, era un empleat més, amb plaça d'administratiu. Per aquest motiu, destaca, com a alcalde, no tenia l'obligació legal d'abstenir-se en les votacions municipals que afectaven l'empresa, "ja que no era ni soci ni administrador de Sanfeplast".

Tarrés, tal com va publicar aquest diari la setmana passada, serà jutjat amb un altre exalcalde, el republicà Andreu Riba (1999-2011), acusats de dos delictes de prevaricació mediambiental. Tots dos s'enfronten a una inhabilitació de deu anys per a qualsevol càrrec públic, a una multa de 6.000 euros i a una indemnització conjunta de 5.000 euros als veïns afectats pel soroll. El judici, que s'hauria d'haver celebrat aquesta setmana al Jutjat Penal 1 de Manresa, ha estat retornat al jutjat d'instrucció perquè el derivi a l'Audiència de Barcelona, per la qual cosa la vista judicial es retardarà uns mesos.

En el seu escrit d'acusació, el fiscal coordinador de Medi Ambient de Barcelona, Antoni Pelegrín, considera que els dos exalcaldes, amb l'objectiu d'"afavorir" l'empresa", van permetre que Sanfeplast causés contaminació acustíca "en generar un soroll constant i molest les 24 hores del dia als veïns", i sense que apliqués mesures correctores. En el cas concret de Tarrés, el fiscal l'acusa d'haver autoritzat la instal·lació de la nau de Sanfeplast sense complir la normativa urbanística ni d'activitats.

En declaracions a Regió7, però, Tarrés nega l'acusació i assegura que, quan l'any 1996 va atorgar la llicència d'obres, "l'expedient tenia tots els requisits exigits" per les normes subsidiàries urbanístiques del 1988, segons l'informe del tècnic d'Urbanisme d'aleshores.

Sobre l'acusació de no haver concedit regularment la llicència d'activitats, Tarrés assegura, en canvi, que es va atorgar "amb els informes favorables de l'arquitecte municipal, del cap local de Sanitat, de l'enginyer assessor del Consell Comarcal del Bages i del departament d'Activitats Classificades de la Generalitat". A més, afegeix, per contra del que diu la fiscalia, "la llicència es va atorgar un cop es van verificar les mesures correctores que va advertir la Generalitat. Consta a l'expedient administratiu un informe tècnic que valida, una per una, aquelles mesures correctores, entre les quals la no-superació dels valors límit d'inmissió de soroll", diu.

"Va ser un motor econòmic"

Joan Tarrés fa ressaltar que Sanfeplast "va ser el principal motor econòmic de Sant Feliu durant molts anys, amb 75 llocs de treball directes i innumerables d'indirectes". Segons afegeix, "durant la meva època d'alclade, mai cap resident al poble s'havia queixat de res, tot i que n'hi havia molts, com jo mateix, que vivíem més a prop de la fàbrica que els denunciants que, d'altra banda, no n'hi ha cap que figuri al padró municipal".

Sanfeplast, que es dedicava a la fabricació de bosses d'escombraries amb plàstics reciclats, va fer fallida el 2012, a causa de la crisi econòmica, i va haver de tancar portes. Tarrés es va jubilar el 2010.