"Tots aquells elements que dificultin la identificació de la matrícula, o que no permetin visualitzar-la, s'han de sancionar". Aquesta és la posició oficial del Servei Català de Trànsit, expressada a aquest diari, sobre les denúncies que reben dels cossos policials per la presència d'adhesius CAT a l'interior de les matrícules, tapant la E indicativa de l'estat espanyol.

Sobre el cas de Cardona, en què un policia local de la població va multar una veïna per aquest motiu, l'afectada ja ha manifestat la seva intenció de presentar un recurs al Servei Català de Trànsit, que és qui ha d'acceptar-lo o no. En aquest cas en concret, Trànsit es limita a dir que "no es decidirà res fins que no es rebi el recurs".

Els experts, però, assenyalen que el més habitual és que aquestes multes acabin tirant endavant. "La veritat és que a Catalunya es produeixen molt poques multes d'aquest tipus, ja que són multes polítiques", afirma el director del Montepio de Conductors Manresa-Berga, Estanis Triviño. Però reconeix que, amb la llei a la mà, quan algun policia decideix posar una multa d'aquest tipus, "ha de tirar endavant, perquè el codi de circulació diu que a la matrícula hi ha d'haver la E de l'estat espanyol".

Tot i així, polítics independentistes com Joan Tardà i Francesc Homs, o el mateix alcalde de Cardona, Ferran Estruch (en les declaracions recents a Regió7), han fet valoracions públiques interpretant que el codi de trànsit no prohibeix ocultar la E de la matrícula, sinó únicament les lletres i els números, ja que són els elements que identifiquen realment un cotxe. De fet, alguns defensors del CAT interpreten que el codi de circulació prohibeix ocultar només els "caràcters" de la matrícula, un terme, el de "caràcter", que el mateix codi utilitza per definir les lletres i les xifres de la matrícula, però no pas la E d'Espanya.

Tot i així, encara que es pugui fer aquesta interpretació, el director del Montepio considera que "el que preval per damunt de tot és l'article que explica quins són els elements que ha de contenir una matrícula, inclosa, per tant, la E". Triviño deixa clar que "la meva opinió personal és que això no s'hauria de sancionar, però legalment sí que es pot fer", admet.

Fonts policials consultades per aquest diari ratifiquen que aquest tipus de sancions són escasses a Catalunya i que, en tot cas, es produeixen més a la resta de l'estat espanyol. Des de la mateixa Policia Local de Cardona (on treballa l'agent que va posar la multa), s'assegura que mai no s'han promogut aquestes denúncies, sinó que les prioritats "són unes altres".