La Generalitat prohibirà aquest dimecres l'accés al massís de Montserrat, on únicament es podrà arribar fins al Monestir, i restringirà qualsevol activitat agrícola de sega a disset municipis del Bages, l'Anoia i el Baix Llobregat Nord, davant l'alt risc d'incendi, a causa de l'onada de calor i l'absència de pluges. La mesura ja es va aplicar per primera vegada l'estiu de l'any passat.

Així ho han anunciat avui els consellers d'Interior, Jordi Jané, i Agricultura, Meritxell Serret, després d'una reunió extraordinària del consell assessor del pla d'incendis (Infocat), per avaluar i fer un seguiment del risc d'incendis forestals en els pròxims dies a Catalunya, coincidint amb l'onada de calor.

Jané i Serret han explicat que, a causa de l'alt risc d'incendi, pel que ahir ja es va activar la fase d'alerta del pla Infocat, Agricultura activarà demà l'alerta Alfa 3, la de més risc, a 17 municipis de l'àrea del massís de Montserrat, en els quals no es podran dur a terme activitats agrícoles que comportin risc de provocar una espurna, com la sega, ni l'accés a les zones de muntanya per a activitats recreatives que suposin risc d'incendi.

A causa d'aquesta situació extrema, demà s'impedirà l'accés al massís de Montserrat, on únicament es podrà arribar fins al Monestir -en cotxe, cremallera o aeri-, però no anar d'excursió més enllà d'aquesta zona.

Els 17 municipis on es concentra el major risc d'incendi són tots a la Catalunya Central, els que principalment envolten el massís de Montserrat, a les comarques de l'Anoia, Bages i Baix Llobregat Nord: Castellgalí, Sant Vicenç de Castellet, Castellolí, Piera, Hostalets de Pierola, Pont de Vilomara i Rocafort, Castellbell i el Vilar, Òdena, Marganell, Collbató, Sant Salvador de Guardiola, Talamanca, El Bruc, Vallbona d'Anoia, Capellades, La Pobla de Claramunt i Monistrol de Llobregat.

Jané i Serret han demanat als ciutadans que extremin la precaució, ja que la situació és extrema per l'onada de calor i perquè juny i juliol han estat mesos sense pluja a Catalunya, després d'un hivern extremadament sec.

Un mitjà aeri dels Bombers sobrevolarà demà la zona per detectar que no es vulnerin la prohibició d'accés a àrees prohibides ni es portin a terme activitats de risc i per localitzar el més ràpid possible qualsevol columna de fum.

Els dos consellers han confirmat que l'incendi forestal que es va començar ahir al costat d'una carretera a Sant Feliu Sasserra (Bages) -que va cremar gairebé cent hectàrees de terreny forestal i agrícola- va ser causat per una burilla, pel que han insistit en la importància d'extremar la precaució.

A la reunió d'avui, celebrada a la conselleria d'Interior, han assistit, entre d'altres, el director general de Protecció Civil, Joan Delort, el de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, Juli Gendrau, el dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, la directora general de Forestals, Montserrat Barniol, i el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig, així com el comissari en cap de la policia catalana, Josep Lluis Trapero.

A causa de l'onada de calor, que s'intensificarà demà, i a l'absència de pluges, la Generalitat va activar ahir la fase d'alerta del pla Infocat, davant el risc d'incendis, especialment en zones de la Catalunya central i punts de les comarques de Lleida.

Davant aquesta situació, la Generalitat recomana adoptar especial precaució i evitar situacions de risc en zones pròximes a boscos i zones agrícoles i avisar immediatament al telèfon d'emergències 112 si es veu una columna de fum.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, les temperatures seran molt elevades tant avui com demà i dijous, ja que en algunes zones es poden arribar fins i tot als 40 graus. De fet, una desena de poblacions han assolit avui ja els 35 graus, com a Anglès, Tremp i Solsona.

Per evitar els efectes de l'onada de calor, la Generalitat recomana, durant el dia, baixar les persianes a les zones de casa on toca el sol i, a la nit, obrir les finestres per ventilar i refrescar la casa, així com utilitzar ventiladors o aire condicionat i, si no es disposa d'aquests electrodomèstics, passar com a mínim dues hores del dia en llocs climatitzats, com centres comercials o cines.

Altres dels consells de la Generalitat per atenuar els efectes de l'onada de calor són refrescar-se, hidratar-se amb aigua fresca de forma regular, usar gorres i roba lleugera de colors clars, que no vagi ajustada, així com caminar per l'ombra, evitant sortir al carrer en les hores de més calor.

Davant l'onada de calor, Jané també ha insistit avui en la importància de no deixar els nens sols tancats en els cotxes, evitar circular en les hores de més calor i portar sempre al vehicle líquids per hidratar-se.