El municipi de Santpedor és el tercer de Catalunya amb menys probabilitats de patir robatoris en habitatges, tot situant-se en aquest sentit només per darrere de dos pobles, en aquest cas del Pirineu, Fontanals de Cerdanya i Ribes de Freser.

Així ho assegura l'estudi «Els robatoris a les llars de Catalunya», que ha presentat aquest dimecres les patronals de l'assegurança Unespa i Unió Catalana d'Entitats Asseguradores de Catalunya (UCEAC). L'informe s'ha basat en 16.500 robatoris perpetrats el 2014 en 1,7 milions d'habitatges assegurats a tot Catalunya.

Concretament, segons aquest estudi, les possibilitats que els lladres visitin Santpedor és un 93% més baixa que la mitjana de Catalunya. A Ribes de Freser és un 97,7% menys i, a Fontanals de Cerdanya, un 95%.

Altres poblacions de la Catalunya Central que encapçalen el rànquing de seguretat, segons aquest estudi, són El Pont de Vilomara (amb un 90,3% menys de probabilitats de robatoris que la mitjana catalana); Santa Maria de Merlès (un 87,2% menys); Solsona (un 86,1% menys) i Artés (un 81,3% menys).

Pel que fa a la banda contrària, cap municipi de la Catalunya Central no figura entre les poblacions més insegures del país, un rànquing que lidera, en aquest sentit, Vidreres (La Selva), amb un 282% més de probabilitats de patir robatoris que la mitjana catalana.

De fet, les úniques poblacions de la Catalunya Central que es troben per sobre de la mitjana pel que fa a probabilitats de robatoris són Piera, a l'Anoia (amb un 38,4% més) i dos municipis del Baix Llobregat Nord, Abrera (31,7%) i Martorell (22,3%).

Tota la resta de municipis de les comarques centrals tenen menys probabilitats de patir robatoris que la mitjana de Catalunya. A Manresa és d'un 27,9% menys; a Igualada, un 42,4% menys; i, a Berga, d'un 73,3% menys.

Els botins més valuosos, als Hostalets de Pierola i a Sant Salvador de Guardiola

Sis municipis de la Catalunya Central, malgrat trobar-se per sota de la mitjana de robatoris, es troben, però, entre els que pateixen els robatoris de més valor econòmic, segons el mateix estudi.

Així, mentre un botí a Catalunya està valorat, de mitjana, en 643 euros, el botí d'un robatori als Hostalets de Pierola està quantificat en 4.497 euros, de mitjana. A Sant Salvador de Guardiola, és de 3.792 euros; La Pobla de Claramunt, de 2.616 euros; Òdena, de 2.556 euros; Castellterçol, de 2.491 euros; i Castellbell i el Vilar, de 2.375 euros.

La probabilitat de robatoris és més alta als pobles de costa

Segons l'estudi, molts dels robatoris es registren a municipis de la costa perquè hi ha més segones residències, però la ciutat de Barcelona concentra un de cada cinc robatoris a domicilis denunciats a Catalunya, una xifra «no gaire alta», segons el director d'Anàlisis i Estudis d'UNESPA, Miguel Ángel Vazquez, en comparació d'altres capitals de província a l'estat espanyol, que «acumulen més del 50% dels robatoris» perpetrats a la seva circumscripció.

Aquest percentatge es dobla fins al 40% si es tenen en compte les localitats de l'àrea metropolitana, entre les quals l'Hospitalet de Llobregat, Badalona (Barcelonès) i Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) apareixen com les més «actives».

No obstant això, l'estudi indica que la probabilitat de patir un robatori és més alta a poblacions del voltant de 10.000 habitants i localitzades a la costa, on hi ha un nombre més elevat de segones residències «que passen bastant temps buides i faciliten la labor» als lladres, segons Vazquez.