La fiscalia i l'acusació particular demanen penes de fins a sis anys i cinc mesos de presó per a una veïna de Santpedor, Mariana Ch., que va provocar un accident mortal fa quatre anys a l'eix diagonal (C-15), a Cabrera d'Anoia, on va perdre la vida una dona de Vilafranca de 33 anys. La santpedorenca, segons les acusacions i els Mossos, conduïa beguda a alta velocitat quan el seu cotxe va envair el carril contrari i va impactar amb el vehicle de la víctima. El judici, celebrat dilluns al Jutjat Penal 22 de Barcelona, va quedar vist per a sentència.

Els fets es remunten a la tarda del 24 de juny del 2012, dia de Sant Joan. L'Honda Accord que conduïa Mariana Ch. per la C-15, en sentit Manresa, va envair el carril contrari just a la sortida del túnel de Cabrera, va envestir un Citroën C3 que es dirigia cap a Vilafranca, i va provocar la mort de la conductora i única ocupant d'aquest vehicle, una dona de 33 anys, veïna de la capital penedesenca.

A l'Honda hi viatjava també el company de la santpedorenca, que dormia en el moment del sinistre. Tornaven de Cambrils, on havien passat la revetlla. Després de dinar a Tarragona, la parella bagenca va enfilar cap a Santpedor fins que va provocar el sinistre.

Segons el ministeri fiscal, "la negligència greu de l'acusada" en la conducció va ser la causa de l'accident. Fent referència a l'atestat policial, va recalcar que, mentre que la víctima va reduir la velocitat fins als 26 km/h i va arrambar-se al voral de la carretera per evitar l'impacte, la infractora no ho va fer i va envestir el segon cotxe, sense frenar, i circulant a més de 90 km/h, en un punt en què la velocitat està limitada a 80. Segons el testimoni dels Mossos d'Esquadra que van reconstruir el sinistre, la víctima va fer tot el que estava a les seves mans per evitar la topada.

Els Mossos d'Esquadra van recollir a l'atestat que la conductora de l'Honda presentava símptomes evidents d'haver begut. "La causa principal és l'alcoholèmia i la invasió del carril contrari", va declarar un dels agents al judici. No obstant això, no li van practicar la prova d'alcoholèmia fins que la van traslladar a l'hospital d'Igualada, al cap de dues hores del sinistre.

Aquí és on s'agafa la defensa per argumentar que la dona no havia begut abans de l'accident, sinó que ho hauria fet després, per tranquil·litzar-se. I tot el líquid que es va trobar va ser el vi restant de la revetlla que duia en una ampolla de plàstic a la motxilla.

"Em vaig distreure"

A més, l'advocat de la defensa, Albert Sànchez, va assegurar en el judici que la taxa d'alcoholèmia està per sota del màxim que tipificaria l'alcoholèmia com a penal. En la seva declaració, l'acusada va admetre que es va "distreure" en el moment dels fets.

Ben diferents són les tesis de la fiscalia i l'acusació, exercida per Eduard Salat en representació de la família de la víctima, que van recordar, abans de tancar el judici, que l'acusada havia manifestat, just després de l'accident, que no era ella qui conduïa, per evitar ser sotmesa a la prova d'alcoholèmia, perquè havia begut durant el dinar. Al judici, tant ella com la seva parella van assegurar que la ingesta d'alcohol hauria estat mínima. No obstant això, quan les marques del cinturó van evidenciar el contrari, la dona, ja a l'hospital va haver d'admetre que era la conductora en el moment de l'accident.

A banda de la pena de sis anys i cinc mesos de presó, les acusacions també van demanar per a la processada cinc anys de retirada de carnet i una multa de 3.200 euros, pels presumptes delictes d'homicidi imprudent, contra la seguretat del trànsit, conducció sense permís i falsificació documental. A més, la companyia asseguradora haurà d'assumir la indemnització per a la família. La defensa, en canvi, va demanar una pena mínima perquè entén que no es pot provar la comissió dels delictes.

Mariana Ch. va aprofitar l'últim torn de paraula del judici per demanar disculpes a la família de la víctima i per expressar que espera rebre el perdó "algun dia", perquè des del dia de l'accident, va dir, ella també viu un calvari.