Per renovar el DNI cal ser molt previsor. Només es pot fer amb cita prèvia perquè des del mes de juny a la comissaria de la Policia Nacional a Manresa ja no donen números a primera hora del matí per als qui necessiten renovar el document d'identitat o el passaport. L'administració no dóna gaires alternatives per als qui hagin de fer el tràmit ràpidament, i és que les persones que tenen el DNI caducat poden demanar hora a Manresa el 14 d'octubre com a molt d'hora. En el cas del passaport, el 12 de setembre.

Abans de les 9 del matí encara hi ha cua davant la comissaria manresana. No s'hi acumulen les nombroses desenes de persones que gairebé feien la volta a l'edifici de la Policia Nacional l'any passat, però s'hi apropen ciutadans que necessiten a darrera hora renovar el passaport per viatjar a l'estranger. I tenir-lo en vigor és imprescindible per creuar fronteres. També s'hi veuen residents es-trangers que han de renovar permisos. Ara, la majoria de dies s'hi concentren entre 10 i 20 persones.

El primer que diu l'agent que obre la porta de la comissaria és que des del mes de juny ja no es donen números i que si necessiten renovar el DNI o el passaport és imprescindible la cita prèvia. Algunes persones exclamen que no poden esperar a la data que els proposa la pàgina web de la Policia Nacional -el setembre i l'octubre- perquè al cap de pocs dies han de volar cap un altre país.

Un cop l'agent ha escoltat les peticions dels qui feien cua, avisa que només deixarà passar a veure el cap de la Policia Nacional les persones que tinguin una urgència i ho puguin certificar a través d'algun document. El cap acabarà decidint si excepcionalment dóna permís per poder renovar el passaport o el DNI els propers dies. La majoria de persones que fan cua acaben marxant resignades. "Només ho fem en casos puntuals, per a persones que han de veure un familiar malalt o que ha tingut un accident a l'estranger sempre que ho pugui demostrar amb documentació", explica el subcap de la comissaria, Jesús Méndez. També deixen passar les persones que hagin de fer algun tràmit urgent arran d'un viatge programat en les properes setmanes, com la sol·licitud d'un visat.

"Vam deixar de donar els números a primera hora del matí perquè vèiem que continuaven formant-se grans cues davant de la comissaria i volíem posar-hi fi. La solució ha estat no donar aquests números, tal com fan la gran majoria de comissaries", afirma. Assegura que la decisió no és deguda a la reducció de personal, però afegeix que no es pot donar número fins a l'octubre -en el cas del DNI- perquè "l'agenda va en correlació als mitjans tècnics i humans" de què disposen. Deixa clar que a la porta de la comissaria un cartell ja anuncia que no s'atendrà ningú que no tingui cita prèvia i lamenta que "hi hagi despistats que encara s'hi apropin al matí o persones d'altres pobles que no ho saben".

Per als qui marxin d'aquí a uns dies, recomana anar a l'espai de la Policia Nacional de l'aeroport del Prat perquè n'expedeixen d'urgència al mateix dia del vol.