La família del futbolista igualadí Gabriel Pérez, que va morir dilluns d'una peritonitis provocada pel perforament de l'apèndix, està estudiant la possibilitat de presentar una denúncia contra l'hospital d'Igualada per una possible negligència mèdica. Pérez, de 24 anys, va anar fins a tres vegades a urgències abans que li diagnostiquessin l'apendicitis. La família considera incomprensible que en les dues primeres visites a urgències els facultatius els diguessin que era una gastroenteritis i tardessin 3 dies a veure què tenia realment.

No descarta cap possibilitat per aclarir què ha passat i assenyala que l'hospital encara no s'hi ha posat en contacte. Els pares han iniciat consultes legals per estudiar la possibilitat d'una demanda judicial, segons va explicar la mare del jove, Carmen Escalante, a Regió7. L'entorn de la víctima està indignat perquè "ell estava molt malament, i dijous [de la setmana passada] ja no s'aguantava dret del mal que tenia". Aquest dia va anar per tercera vegada a urgències -dimarts i dimecres el van enviar cap a casa després de diagnosticar-li una gastroenteritis- i els familiars van exigir als facultatius que li fessin més proves pel greu estat de salut.

Llavors li van fer un TAC i van determinar que es tractava d'una apendicitis. Quan els metges van veure la causa real del mal de panxa, el van portar urgentment a la sala d'operacions a dos quarts de 8 del vespre. "Les hores anaven passant i no va ser fins a les 12 de la nit que ens van dir que la situació era molt greu perquè l'apèndix ja havia rebentat. Li havien tret dos litres de pus i tenia una infecció que se li havia escampat a la sang i que va derivar en una peritonitis".

El seu estat de salut anava empitjorant a mesura que passaven les hores, fins i tot va tenir un vòmit que li va afectar els pulmons. "El van girar per veure si així millorava el seu estat, però va tenir fins a quatre aturades cardíaques", va explicar.

El Clínic, l'última possibilitat

Diumenge, els facultatius de l'hospital d'Igualada ja van advertir la família que difícilment sobreviuria sense una màquina que l'ajudés a respirar, però que el centre no disposava de l'aparell i s'hauria de fer un trasllat a l'Hospital Clínic de Barcelona. "Ens van dir que el Gabriel estava massa dèbil per traslladar-lo i que l'havien de tornar a girar, amb el risc que això comportava, però vam demanar que el portessin a Barcelona si a Igualada el pronòstic era que no hi havia cap possibilitat", va narrar.

Va arribar a l'Hospital Clínic diumenge a la nit, on els metges li van declarar la mort cerebral provocada per la manca d'oxigen. L'endemà va morir. "Fins i tot la metgessa que el va atendre al Clínic ens va dir que si obríem un procediment judicial ella aniria a declarar. Encara no ens creiem que el Gabriel hagi mort per una apendicitis i volem que això no torni a passar". La queixa dels familiars se centra en l'assistència rebuda a urgències, perquè "a l'UCI van fer tot el possible per salvar-lo".

La mort ha provocat una gran commoció a la seva ciutat, Igualada, on era molt conegut pel seu vincle amb l'esport. Al funeral, que va tenir lloc dimecres a la pista d'hoquei de Les Comes, hi van assistir més de mil persones. Entre els coneguts del jove igualadí també hi ha indignació per l'atenció rebuda a l'hospital d'Igualada.

El gerent del centre sanitari, Ferran Garcia, va declinar donar explicacions a Regió7 sobre l'atenció que va rebre Pérez, i va al·legar que "s'està recollint tota la informació per saber què ha passat en aquest cas". El Clínic tampoc va voler aportar cap dada sobre l'estat de salut del futbolista un cop va arribar a Barcelona.

"No entenem que no veiessin que tenia una apendicitis. Podem comprendre que el primer cop no acabessin de detectar què tenia. Però la segona vegada, i després de les anàlisis que li van fer, no", va afirmar la mare. Ahir, dos dies després del funeral, els familiars van considerar que era el moment de contactar amb els advocats per preparar una denúncia contra l'hospital d'Igualada.

"Encara ho hem de parlar, però la denúncia es centraria en el tractament que va rebre el Gabriel a urgències. No pot ser que els facultatius que hi treballen no poguessin determinar què tenia el nostre fill. I això no pot tornar a passar", va reiterar la mare.

«Ens van dir que l’ambulància no l’aniria a buscar a casa per una gastronteritis»

La família de Gabriel Pérez està indignada per l’atenció que va rebre per part de l’Hospital d’Igualada. No només va haver d’anar tres cops a urgències abans de que li diagnostiquessin l’apendicitis, sinó que li van negar el trasllat amb ambulància. «Dijous tenia molta febre i un mal tan fort que no es podia aixecar. Vam demanar que anés a casa una ambulància per portar-lo a l’hospital, però ens van dir que per una gastronteritis no es desplaçarien. La parella i el nostre altre fill el van haver de portar com van poder fins al centre sanitari», explica la mare, Carmen Escalante, a aquest diari. Per a la família, la negativa de portar una ambulància a casa s’afegeix al mal servei que van rebre durant tres dies, abans de que l’ingressessin al centre.