Els sindicats UGT i CSIF van denunciar aquest dilluns que existeix una espiral d'agressions i d'incidents greus als centres penitenciaris de Catalunya, un dels quals divendres a la presó de Brians 2 de Sant Esteve Sesrovires, on un funcionari va resultar ferit per un tall a l'orella, durant una baralla multitudinària d'interns. Els sindicats van recriminar a la Generalitat que posi en perill la seguretat dels funcionaris de presons a causa, entre altres motius, de la falta de personal. En aquesta ocasió, la presó de Lledoners de Sant Joan de Vilatorrada ha quedat fora d'aquests incidents.

En diferents comunicats, la UGT i el CSIF van revelar dilluns que en els últims dies hi ha hagut dos incidents a les presons de Brians 2 i de Quatre Camins (aquesta última, a la Roca del Vallès), on sostenen que l'actuació de la reduïda plantilla de funcionaris que prestava serveis a la presó, alguns dels quals van patir agressions de diversa consideració, va evitar que la situació es descontrolés.

En concret, divendres passat, 2 de setembre, va haver d'activar-se el codi motí en el mòdul 9 del centre penitenciari de Brians 2 per desactivar una baralla multitudinària generada quan els funcionaris intentaven protegir un intern d'origen àrab a qui un grup de presos pretenia linxar, segons assegura el CSIF.

Després d'aïllar provisionalment nou interns, la batussa va ser sufocada amb rapidesa, encara que un funcionari va patir un profund tall a l'orella, segons la Central Sindical Independent i de Funcionaris.

Posteriorment, segons aquest sindicat, a Quatre Camins els funcionaris van haver d'enfrontar-se diumenge a una situació tensa, quan diversos interns van escridassar els funcionaris, que van haver d'activar el codi 2, després d'impedir que un pres seguís fumant haixix en una ampolla.

Segons la UGT, la conselleria de Justícia està posant en perill la seguretat dels funcionaris de presons, ja que no s'estan adoptant les mesures necessàries per aturar les "contínues" agressions que pateixen. En aquest sentit, els sindicats demanen recuperar la cobertura de les més de 400 places que han desaparegut.

Per la seva banda, CSIF va sol·licitar que, davant la falta de personal, s'inclogui els funcionaris de presons en el protocol d'agressions d'agents de l'autoritat i que se substitueixin les baixes i jubilacions, que actualment no es cobreixen.