La Policia Nacional va detenir aquest dimecres a la matinada al número 24 del carrer de les Jorbetes de Manresa un home de 31 anys i d'origen marroquí per la seva implicació en una "intensa activitat de difusió virtual de l'ideari gihadista". L'arrestat feia poques setmanes que vivia a Manresa i tenia problemes amb l'alcohol i les drogues, segons han explicat a aquest diari fonts properes al detingut. Durant l'operació, a més, també es va dur a terme un escorcoll al carrer de Viladordis, segons ha pogut saber Regió7.

Tal com ja va avançar Regió7 poc abans de 3/4 de 8 del matí, el Ministeri d'Interior va informar que l'operació es va desenvolupar sota la direcció i supervisió del titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5, en coordinació amb la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

L'operació suposa, segons Interior, la "desactivació d'una clara amenaça per a la seguretat nacional", en servir el detingut de nombroses plataformes virtuals per a "desenvolupar una constant i creixent tasca de difusió del missatge doctrinal i de l'estratègia de radicalització pròpia de grups terroristes gihadistes, concretament, de l'DAESH ".

La investigació, afegeix la nota oficial, "ha permès aportar altres elements que evidencien la perillositat del detingut, en concret, el seu caràcter inestable i violent que, en els últims mesos, va propiciar un increment en el seu compromís gihadista així com els contactes que mantenia amb un retornat de la zona de conflicte sirià-iraquiana amb el qual, a través de xarxes socials, sol·licitava habitualment consell i conformitat de les seves activitats ".

L'operació continua oberta i ha permès la desarticulació d'una plataforma virtual "summament activa en la propagació del missatge gihadista", que Interior considera que és una "avantsala de tot tipus de processos de radicalització, captació i activitat terrorista".

En l'operació hi van participar agents de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional en col·laboració amb la Prefectura Superior de Policia Nacional a Catalunya, la Brigada Provincial d'Informació de la Comissaria Provincial de Còrdova i la cooperació de la Direcció General de Vigilància del Territori (DGST) del Marroc.

Un noi de Piera va ser acusuat de difondre propaganda de l'EI

Igual que ara a Manresa, el març del 2015 un jove de 18 anys de Piera també va ser detingut acusat de difondre propaganda d'Estat Islàmic. En aquella ocasió, l'operació policial es va saldar amb l'arrest de vuit persones.

Segons la investigació, tots ells estaven tutelats des de Síria i Iraq per un dels membres de l'organització terrorista i els objectius de la cèl·lula eren la radicalització dels seguidors, captar nous adeptes i seleccionar i enviar combatents a l'Orient Mitjà. El jutge va decretar presó preventiva, comunicada i sense fiança.