L'exalcalde de Vilada Pere Farré s'enfronta a deu anys d'inhabilitació per exercir qualsevol càrrec públic "relacionat amb els interessos municipals o d'una altra generalitat de persones", segons l'acusació de la fiscalia. El fiscal i l'advocat que defensa Farré no van arribar a un acord ahir i es va suspendre la vista de conformitat que havia de tenir lloc als Jutjats de Manresa.

El fiscal l'acusa per un presumpte delicte de prevaricació com a conseqüència d'una possible irregularitat urbanística de l'any 2008, quan es van reparcel·lar uns terrenys i el consistori -llavors capitanejat per Farré- no va reclamar el 10% que, segons la Llei d'Urbanisme, s'ha de cedir gratuïtament al consistori. Una decisió, doncs, que perjudicava el municipi. L'alcalde va insistir a no reclamar aquests béns tot i les gestions del PSC. A part, la reparcel·lació es va aprovar quan el fill d'un dels promotors interessats era regidor de l'equip de govern de CiU.

La fiscalia va rebaixar els anys d'inhabilitació per facilitar una entesa amb la defensa si Farré es declarava culpable del delicte de prevaricació en la vista de conformitat que s'havia de celebrar ahir. Finalment, però, es va suspendre perquè l'advocat que representa l'exalcalde de Vilada va anunciar que no acceptava la rebaixa de pena que va posar el fiscal sobre la taula.

Decisió del jutge

Amb aquesta negativa, la jutge va fixar la data de la vista oral el 23 de gener. Farré, doncs, no es va voler declarar culpable ahir i serà el jutge qui haurà de decidir si l'exmandatari d'aquest municipi del Berguedà és culpable.

En la reparcel·lació aprovada per l'alcalde, l'Ajuntament renunciava al 10% de cessió gratuïta de l'aprofitament urbanístic que, segons la fiscalia, pertocava per llei al consistori, la qual cosa beneficiava Finques Ciutat, titular dels terrenys, situats al pla de la Serradora. Aquesta empresa tenia un acord privat amb Francesc Picas, propietari original d'una part dels terrenys i pare de l'aleshores regidor de Cultura, Martí Picas. Segons aquest acord, Finques Ciutat cediria gratuïtament a Francesc Picas un terç de les parcel·les construïdes (és a dir, deu de les trenta que hi havia en total). La crisi va acabar aturant la urbanització.

La reparcel·lació del 2008 va ser aprovada per un decret d'alcaldia i no pel ple municipal, amb la qual cosa el regidor Picas no va haver de participar en cap votació.

L'alcalde va tirar endavant la reparcel·lació malgrat l'oposició de l'arquitecte i de la secretària municipals, que l'advertien que la llei obligava l'Ajuntament a obtenir gratuïtament el 10% de l'aprofitament dels terrenys. Aquest 10% consistia en la propietat de tres parcel·les o el seu valor econòmic (177.272,10 euros). L'alcalde, però, hi va renunciar, i ho va fer mitjançant l'informe d'un advocat, que argumentava, segons la fiscalia, que l'any 1995 Francesc Picas ja havia cedit gratuïtament un terreny de 3.650 metres de la mateixa unitat d'actuació i que, per tant, el consistori es donava "per compensat".

Pere Farré va exercir d'alcalde de Vilada durant dues legislatures entre els anys 2007 i 2015. Actualment encara ocupa càrrecs públics: és regidor del grup CiU, a l'oposició, i membre del Consell Comarcal del Berguedà.

El projecte de reparcel·lació del pla de la Serradora, al municipi de Vilada, preveia construir 30 habitatges unifamiliars i la reparcel·lació va tenir lloc en plena bombolla immobiliària. D'aquell projecte només hi ha el cartell que anunciava la construcció.