La mort recent d'un noi igualadí per una apendicitis diagnosticada amb retard, que podria acabar amb una denúncia de la família, no és l'únic cas d'aquestes característiques que l'hospital d'Igualada s'ha hagut de trobar als tribunals. Segons ha pogut saber Regió7, d'una banda, el centre ha estat condemnat per la mort d'un pacient per una lesió gastrointestinal mal valorada i, de l'altra, espera judici per la defunció d'un home a qui havien diagnosticat un còlic abdominal, però que va acabar morint per una obstrucció intestinal, causada per l'agreujament d'una hèrnia. Igual que el jove igualadí Gabriel Pérez, tant en un cas com en l'altre, tots dos homes van ser enviats a casa després de la primera visita a Urgències.

El cas que ja ha estat condemnat va tenir lloc el 2010, però la sentència és de l'any passat, del 10 del març del 2015. La resolució, del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia (TSJC), condemna el Servei Català de la Salut a indemnitzar amb 135.617 euros la família d'un home que va morir a l'hospital d'Igualada per una greu hemorràgia interna provocada per una lesió gastrointestinal. Dos dies abans, segons la sentència, l'hospital d'Igualada no va saber detectar el punt de sagnat perquè va fer una avaluació insuficient del risc, ja que va qualificar el pacient de risc baix.

L'home, un veí de Sant Joan de Mediona de 53 anys, José Valle Jiménez, va acudir a Urgències el 7 d'octubre del 2010 perquè havia començat a vomitar sang, cosa que mai no li havia succeït. L'hospital li va fer dues endoscòpies, que no van detectar el punt de sagnat, i va acabar donant d'alta el pacient amb un diagnòstic de "dolor en hipocondri esquerre". Tot i no detectar-se la causa de l'hemorràgia, es va concloure que ja estava en vies de cicatrització.

Segons l'informe pericial, que la sentència dóna per bo, "no es va fer la valoració adequada del risc del pacient, i es va decidir tractar-lo com a risc baix". Segons el pèrit, els metges van receptar una dieta oral al pacient i li van donar una alta "precoç" el mateix dia. El correcte hauria estat mantenir l'ingrés del pacient o fins i tot valorar la seva entrada a la UCI o la seva derivació a un altre hospital.

L'endemà mateix, l'home va tornar a Urgències amb més vòmits i rectorràgia, però ja va ser massa tard per salvar-lo: l'abundant hemorràgia interna havia acabat deteriorant l'estat físic del pacient, que va acabar morint aquell mateix dia a l'hospital.

L'altre cas succeït a l'hospital d'Igualada similar al de Gabriel Pérez encara no té sentència, però està pendent de judici. Es tracta d'un veí de Santa Margarida de Montbui de 67 anys, José Antonio Martínez Arrufat, que va morir el febrer del 2013 per una obstrucció intestinal causada per l'agreujament d'una hèrnia ventral. Tres dies abans, havia anat a l'hospital, però li havien diagnosticat únicament un còlic abdominal.

La família va denunciar el cas i la demanda, interposada per l'advocat igualadí Florentino Pérez, va ser admesa pel Jutjat Contenciós Administratiu 4 de Barcelona. Aquest mes de setembre, el jutge ha requerit al Servei Català de la Salut l'expedient del cas, un tràmit més del procés que acabarà amb el judici, encara pendent de data.

Segons la denúncia, el divendres 8 de febrer del 2013, l'home va ingressar a Urgències perquè havia tingut vòmits d'un color molt fosc. A l'hospital li van fer una radiografia, a partir de la qual li van diag-nosticar un còlic abdominal. En aquella visita, el pacient ja va informar el metge que li estava fent mal una hèrnia que tenia a la panxa (que li havia estat diagnosticada quatre anys abans). Però la informació va ser omesa pels metges, que no li van examinar l'hèrnia, segons denuncia la família.

Repòs, aigua i dieta

L'home va ser enviat a casa amb els consells de fer repòs, beure aigua i fer una dieta lleugera. En realitat, però, segons l'informe pericial de la família, la radiografia ja presentava signes de l'oclusió intestinal que estava patint.

El dilluns, 11 de febrer, l'home va retornar a Urgències pel seu empitjorament. Segons denuncia la família, l'hospital va trigar encara diverses hores a fer-li el TAC. "Tot i la gravetat, es van perdre unes hores vitals, durant les quals no se'l va intervenir", assegura l'informe mèdic. Quan la matinada del dia 12 se li va fer el TAC, es va detectar l'obstrucció intestinal causada per l'hèrnia. Se'l va intervenir d'urgència i, durant l'operació, es va evidenciar un sac herniari de gran dimensió, tot identificant nanses de budell prim d'un metre d'extensió. Durant el postoperatori, l'home va entrar en un xoc sèptic, que li va causar la mort.

L'hospital, però, en el seu informe, descarta cap negligència durant l'atenció del primer dia a Urgències. "No podem concloure que hi ha hagi evidència de mala praxi. El seguit de complicacions i l'evolució final cap a un xoc sèptic no guarda relació amb cap de les actuacions assistencials", assegura el document del centre.