Falta de coordinació entre metges, errors d'interpretació, mala aplicació del protocol de dolors abdominals, espera excessiva del pacient a l'hora de ser intervingut, i deficiències del quiròfan, on no funcionava el respirador d'anestèsia. Són les principals mancances que el departament de Salut ha trobat en l'atenció mèdica que l'hospital d'Igualada va dispensar a Gabriel Pérez Escalante, el jove de 24 anys que va morir de peritonitis després que el centre anoienc tardés tres dies en diagnosticar-li una apendicitis. Els errors, segons conclou la Generalitat, es van produir el segon i el tercer dia que el jove va visitar el centre.

L'informe de Salut, al qual ha tingut accés Regió7 aquest divendres, és demolidor i ha motivat que la conselleria hagi obert un expedient sancionador contra l´hospital d´Igualada, tal i com va informar la Generalitat divendres de la setmana passada. L'´expedient pot acabar amb una multa a l´hospital (participat en un 60% per Salut i, en el percentatge restant, per l'Ajuntament i pel Consell Comarcal). Salut també va admetre que el cas pot acabar amb una indemnització econòmica a la família, els advocats de la qual ja estan preparant la denúncia contra l'hospital.

Pérez, jove igualadí de 24 anys, va morir el 22 d´agost al Clínic de Barcelona, on havia ingressat en estat crític provinent de l'hospital d'Igualada, que el va intervenir el 18 d´agost, el tercer dia consecutiu que visitava el centre per forts dolors a l'abdomen. En les dues primeres visites, el noi havia estat enviat cap a casa perquè no se li havia sabut detectar l'apendicitis i se li havia diagnosticat erròniament una simple gastroenteritis.

En l'informe, Salut explica que va iniciar la investigació el 25 d'agost a partir que Regió7 revelés el cas aquell mateix dia. «Arran de les notícies sortides a la premsa amb data 25 d'agost, el departament de Salut, d'ofici, va inicar una investigació per esbrinar el succeït», explica l'informe del departament.

Després de la investigació, Salut ha trobat errors en la segona i en tercera visita de Pérez a l'hospital. «El primer dia, 16 d´agost, tot i que va ser donat d'alta, només presentava presumptament un quadre inespecífic de dolor abdominal i una analítica de leucocitosis de probable infecció enteral», explica el departament de Salut.

Les crítiques cap a l'actuació de l'hospital arranquen a partir de la segona visita. «El segon dia, 17 d'agost, el senyor Pérez va ser donat d'alta, malgrat presentar una analítica patològica de diversos paràmetres bioquímics, presumptament per una coordinació inadequada i errors d'interpretació entre els diferents metges», afirma.

L'informe és encara molt més demolidor amb l'actuació de l'hospital durant la tercera visita, quan va ser intervingut quirúrgicament. «El tercer dia, amb una clínica de peritonitis i una analítica agreujada respecte el dia anterior, va patir una demora en entrar al quiròfan i va patir també una complicació durant la inducció anestèsica», explica l´informe.

Concretament, en el moment de la intervenció quirúrgica, es van produir «deficiències en els mètodes d'assegurar la seguretat del pacient». Per començar, «la demora entre l'arribada del pacient al Servei d'Urgències i l'entrada al quiròfan, perquè es considera excessiva». I, de l'altra, «les deficiències del propi quiròfan, com van ser el mal funcionament de les tubuladores del respirador d'anestèsia, que produïen una fuga d'oxigen. El personal va haver de ventilar manulament el pacient mentre se'n canviaven», afirma.

Pel que fa als errors mèdics que van propiciar el mal diagnòstic, Salut parla, per començar, de «mancances a la documentació clínica». D'una banda, «pel fet de ser poc entenedores les actuacions que resten pendents de realitzar als pacients (per exemple la necessitat de repetir l'analítica del pacient a la nit queda en un lloc poc visible)». I, de l'altra, per «diversos redactats dels metges que poden donar lloc a errors d'interpretacions».

L'informe també ha trobat deficiències en el protocol del dolor abdominal, «on només figura el protocol de l'apendicitis aguda, però no de la resta de patologies que poden produir aquest dolor».

Salut, a més, també ha trobat errors «en la comunicació entre els metges, en els canvis de torn del Servei d'Urgències, on els professionals no coneixen els professionals que queden de guàrdia per donar-los la informació directament, com és el cas del resident de cirurgia que va adreçar-se a la doctora que sortia de guàrdia i no a la que entrava, que era la que havia d'atendre al pacient, i que pot haver donat a confusió».

Per tot plegat, Salut conclou que «la presumpta existència de diverses inadequacions en la documentació clínica i en la comunicació entre professionals, així com en la seguretat del pacient al quiròfan, poden ser les causes dels presumptes errors comesos en l'assistència al pacient».