Nova jornada de declaracions als jutjats del Vendrell pel cas del 3%. L´empresari berguedà Fèlix Pasquina, l´exdirector general d'Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell, i l´exconseller delegat de Copisa, X.T., s´han acollit al seu dret de no declarar, mentre que els empresaris vinculats a la constructora Oproler, Sergio Lerma i Josep Manel Bassols, i el president de Rogasa, José Luis Romero, han sí que accedit a declarar davant del magistrat que investiga el presumpte finançament irregular de CDC a través de l´adjudicació d´obra pública.

Com ja va passar dimecres amb l´extresorer de CDC, Andreu Viloca, les citacions no s´han centrat en els registres de l´operació Pika del passat 2 de febrer, tot i que sí que s´ha preguntat als investigats per les obres del túnel de les Glòries o de l´Institut Lluís de Peguera de Manresa.

Aquest dijous, la Guàrdia Civil ha lliurat al jutge l´atestat dels registres de principis de mes i ara la fiscalia anticorrupció preveu demanar que se citi a declarar, però en qualitat d´investigats, els 18 detinguts.

El jutge pregunta a Romero sobre el Lluís de Peguera

Segons fonts judicials, l´interrogatori del president de Rogasa, José Luis Romero, ha inclòs preguntes sobre les obres de l´Institut Lluís de Peguera de Manresa. Romero és l´únic dels empresaris citats a declarar que no va ser detingut en l´operació Pika -ho havia estat per l´operació Petrum, l´octubre del 2015-.

Per la seva banda, els dos empresaris vinculats a la constructora Oproler, Sergio Lerma i Josep Manel Bassols -també exalcalde d´Anglès-, han hagut de respondre per la construcció del túnel de les Glòries de Barcelona. La firma formava part de la Unió Temporal d´Empreses encarregada de l´obra, juntament amb les constructores Benito Arnó, Copisa i Comsa, que també estan sent investigades.

Al seu torn, ni l´exdirector general d'Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell, ni els empresaris Fèlix Pasquina -de la firma berguedana Pasquina- i X.T. -Copisa-, han prestat declaració davant del jutge Josep Bosch i el fiscal anticorrupció José Grinda.

L´extresorer de CDC, Andreu Viloca, també es va acollir aquest dimecres al seu dret de no declarar adduint que la causa continua secreta. En el seu cas, l´interrogatori preveia preguntes sobre les investigacions que afecten a BIMSA i al Port de Barcelona, entre d´altres.

No es pren cap mesura cautelar sobre els investigats

Després de les compareixences d´aquest dimecres i dijous, el jutge no ha acordat la imposició de cap nova mesura cautelar. Tots els investigats, tret de Pasquina, ja tenen retirat el passaport.

Fonts judicials han apuntat que la setmana que ve es podria acordar l´aixecament parcial del secret de sumari en relació a totes les investigacions portades a terme fins l´abril del 2016 dins d´aquest cas del 3%.

La Fiscalia Anticorrupció considera que la trama investigada havia dissenyat una mecànica basada en concursos d´obra pública "manegats" i "controlats". Els concursos, sosté el ministeri fiscal, ja estaven "atorgats prèviament", tot i la seva "aparença de regularitat", amb l'objectiu de finançar irregularment CDC a través de donacions a les fundacions.

Per a la fiscalia els fets serien constitutius dels delictes d'organització criminal, suborn, tràfic d'influències, prevaricació, finançament il·legal de partits, blanqueig de capitals i malversació de fons públics.