La fiscalia ha anunciat que té previst presentar un recurs contra l'arxiu de la causa oberta contra l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), per haver-se negat a despenjar l'estelada de la façana de l'ajuntament en dos períodes electorals. La setmana passada, el Jutjat d'Instrucció número 1 de Berga va acordar l'arxiu de la causa contra Venturós, ja que va considerar que exhibir l'estelada no es pot entendre com un acte de propaganda electoral. A més, el jutge tampoc va veure en el comportament de Venturós cap tipus de desobediència a l'autoritat.

El recurs haurà de ser resolt per l'Audiència Provicial de Barcelona, que haurà de valorar el raonament que va fer el jutge de Berga per arxivar el cas.

Venturós havia estat denunciada per la fiscalia per on haver retirat l'estelada durant eleccions catalanes del 27 de setembre del 2015 i les eleccions generals del 20 de desembre de 2015. Venturós estava sent investigada per un presumpte delicte electoral i per desobediència a l'autoritat.

En la interlocutòria, el jutge argumentava que l'exhibició d'una estelada a la façana del consistori no es pot entendre com un «acte de propaganda» perquè l'exhibició d'una bandera estelada «no és una opció política atribuïble a una sola candidatura, sinó a diverses». El magistrat recorda que un delicte electoral s'ha d'entendre quan es realitza una campanya encaminada a obtenir el vot per una candidatura en concret.

Pel que fa la desobediència a l'autoritat, el magistrat va argumentar que no hi va haver una «negativa franca, clara, patent, indubtable, indissimulada, evident o inequívoca» de la investigada per retirar la bandera estelada quan l'Ajuntament va ser requerit per fer-ho. A més, va assegurar que el requeriment que va fer la Junta Electoral en relació amb la retirada de l'estelada no es va dirigir directament a l'alcaldessa, sinó a l'Ajuntament de Berga.

Dimecres passat, en conèixer la notícia, l'alcaldessa Venturós va celebrar l'arxiu del cas. «La desobediència ens permet confrontar la legalitat establerta per l'estat espanyol avui reconeguda per una minoria per sobre de la legitimitat popular de mantenir l'estelada al balcó consistorial», va manifestar Montse Venturós. «En el cas de l'Ajuntament de Berga, és evident que allò que havíem de fer era mantenir l'estelada perquè així emanava d'un acord del ple del consistori berguedà», celebrat el 6 de setembre del 2012.