Els tres funcionaris de Lledoners acusats d'haver coaccionat un intern, ara fa tres anys, van negar ahir els fets, durant el judici celebrat al Jutjat Penal 3 de Manresa. La fiscalia, que demana tres anys de presó per a cadascun d'ells per un delicte d'obstrucció a la justícia, conclou que els tres treballadors, expedientats cautelarment per la Generalitat, van amenaçar un reclús del centre bagenc per impedir que declarés contra un dels funcionaris acusats, el qual estava sent investigat per la suposada agressió a un altre intern.

En el judici d'ahir, l'aleshores director de Lledoners, Domingo Estepa (en l'actualitat director a Quatre Camins) i un inspector de la Generalitat van refoçar l'acusació fiscal, ja que, després d'investigar internament el cas, van constatar que els funcionaris havien comès «irregularitats» a l'hora de prendre declaració a l'intern i van concloure que la versió del reclús era creïble. En canvi, les defenses van considerar inversemblant la denúncia del pres, van afirmar que no hi ha proves de les coaccions i van demanar l'absolució dels tres processats, que, ahir, en el judici, sí que es van veure reforçats per la declaració d'altres treballadors, incloent-hi el llavors subdirector d'Interior de la presó, que va dir que no es va poder tenir cap constància de les coaccions.

Els fets es remunten al 9 de febrer del 2014, quan l'intern Dumitrian G. M. va interposar una denúncia contra el funcionari José Antonio M. F. per una presumpta agressió que havia tingut lloc el 23 de desembre del 2013 al mòdul 5, en una sala d'escorcolls, on no hi ha càmeres. Segons el reclús, el funcionari li havia dit «romanès de merda» i l'havia agredit a les costelles. La denúncia va recaure en un jutjat i va motivar una investigació a Lledoners, però l'agressió no es va poder demostrar.

Segons la fiscalia, però, José Antonio M. F. (que era cap de mòdul) i dos treballadors més, Ramon F. G. i Pedro R. G., es van posar d'acord per coaccionar un altre intern, Anghel M., company de cel·la de Dumitrian G. M., que assegurava que havia estat testimoni de l'agressió. Segons va declarar posteriorment en seu judicial (ahir no va assistir a judici perquè està extradit a Romania), va veure com Dumitrian G. M. havia sortit amb importants ferides de la sala d'escorcolls i que els acusats li havien negat assistència mèdica.

El 23 de març, Anghel M. però, va signar una declaració en què exculpava José Antonio M. f., durant una acta de compareixença davant dels altres dos funcionaris acusats. Ahir, l'aleshores director de Lledoners, Domingo Estepa, va dir que aquesta compareixença va ser «irregular» i «barroera», ja que es va fer sense la presència obligatòria de funcionaris caps de servei i perquè la sol·licitud d'interrogatori es va signar durant la mateixa trobada (i no abans). Estepa, a més, es va estranyar del contingut de la declaració de l'intern, ja que elogiava el funcionari investigat, José Antonio M. F. Un fet, segons Estepa, «molt estrany, ja que, en 28 d'anys d'experiència professional, mai no he vist un intern parlar així d'un funcionari».

Les sospites del director

Per aquest motiu, Estepa va ordenar repetir l'acta de compareixença aquell mateix dia, però davant de dos caps de servei. Davant d'ells, Anghel M. va mantenir la versió exculpatòria. Però Estepa va sospitar que l'intern no s'atrevia a dir la veritat perquè els caps de servei també eren funcionaris.

Per això, pocs dies després, Estepa va fer que l'intern declarés davant d'ell i altres directius de Lledoners. I, davant d'ells, va confessar que els funcionaris acusats l'havien amenaçat de tenir problemes si no retirava la seva declaració contra José Antonio M. F. i que, el dia de la compareixença, li havien entregat preparada la seva declaració, i la hi van fer signar.

Un inspector de la Generalitat que va investigar els fets va confirmar les conclusions d'Estepa i va afegir que la versió incriminatòria d'Anghel M. (sobre el dia de l'agressió) era versemblant amb el contingut de imatges de les càmares del mòdul 5, del dia dels fets. Tant ell com Estepa també van recriminar que José Antonio M. F. portés Dumitrian G. M. a la sala d'escorcolls, tot i que no havia de fer-li cap escorcoll, sinó simplement parlar amb ell per un insult que havia adreçat a un operari.

Els tres acusats van negar rotundament els fets i van vincular l'acusació de l'intern a un favor que devia al seu company de cel·la, Dumitrian G. M., ja que, segons van afegir, hi tenia deutes econòmics. A més, van insinuar que el director de Lledoners, Domingo Estepa, sentia animadversió contra el funcionari José Antonio M. F., perquè uns anys abans havia denunciat per agressió el germà d'Estepa, que treballava com a funcionari en una presó.

Els tres acusats, que tenen obert un expedient en espera de la sentència, van destacar que mai no han protagonitzat incidents en la seva llarga trajectòria a Presons.