Les agressions sexuals són molt habituals i es consideren «normalitzades» en les festes nocturnes, segons un informe que va ser presentat aquest dimecres en el marc de la jornada «Violències sexuals, festes majors i mitjans de comunicació».

L'informe 2015/2016 de l'Observatori sobre la relació entre el consum de drogues i els abusos sexuals, Noctámbulos, parla d'«agressors fantasma», perquè hi ha moltes dones que afirmen haver viscut violència sexual però pocs homes que reconeguin haver-la perpetuat.

L'informe forma part d'un projecte de la Fundació Salut i Comunitat finançat pel Pla Nacional Sobre Drogues del ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Segons el sociòleg i coordinador de l'informe, Miquel Missé, això es deu al grau de normalització d'aquestes agressions, i també que els homes no ho identifiquen o no s'identifiquen a si mateixos amb aquestes dinàmiques.

Per aquest motiu, Missé va incidir que s'hauria de «desgranar la cultura heterosexual de com lligar» perquè els nois no interpreten els codis del consentiment sexual de la mateixa manera que les noies: «per a la majoria de noies, una negativa és el final d'una trobada, però, en el relat dels nois, és l'inici de la relació: quan ella diu que no, ell inicia la seducció».

L'informe també va analitzar la violència sexual per submissió química, però assegura que aquest fenomen sobredimensionat mediàticament podria incidir en la idea que «la violència sexual realment greu és la que s'exerceix contra dones que de cap manera es poden defensar».

Encara que l'alcohol és la substància que més apareix en les situacions d'agressió sexual, els autors de l'informe subratllen que la causa de les agressions és el sexisme, que es «dispara» pel consum de substàncies estupefaents.

Missé va criticar que el consum d'alcohol i drogues es percep de manera diferent en homes i en dones. A més, va dir, si les dones que han patit una agressió havien consumit alcohol de manera voluntària, se les responsabilitza i culpabilitza de manera injusta.

El sociòleg també ha posat èmfasi en les relacions sexuals consentides però no desitjades, originades per un «mandat de gènere que indica que les dones no poden dir que no».

El responsable del departament de Prevenció de la Fundació Salut i Comunitat, Otger Amatller, va opinar que encara que moltes campanyes han estat organitzades per entitats feministes, aquestes són importants però no són responsables de «donar resposta a un problema social d'aquesta magnitud».