El Sindicat de Professors de Secundària (Aspepc-sps) està recollint firmes per demanar a la Generalitat que reconegui com accident laboral la mort del professor Abel Martínez, que va morir el 2015 a l'Institut Joan Fuster de Barcelona a mans d'un alumne, que el va disparar amb una ballesta. Martínez havia exercit com a professor substitut a Igualada i a l'escola Sèquia de Manresa.

Els fets van ocórrer el 20 d'abril d'aquell any, quan un alumne de segon d'ESO va irrompre en el seu institut armat amb un punyal i una ballesta, amb la qual va disparar mortalment un professor i va provocar ferides a quatre persones més que estaven al centre educatiu Joan Fuster, situat al barri de la Sagrera.

El sindicat, que reclama aquest reconeixement perquè la família del docent pugui cobrar una indemnització, ha decidit iniciar aquesta recollida de firmes davant les conclusions d'un informe de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat que no aprecia cap negligència de l'administració en l'assassinat del professor. Els docents, que ja han recollit quasi un miler de firmes, consideren que la mort del professor ha de ser considerada un accident laboral perquè l'atac es va produir en horari lectiu i en l'exercici de la seva tasca laboral.

El sindicat de docents demana "per justícia, honestedat, sentit comú i sensibilitat cap al sofriment dels familiars que la seva mort sigui reconeguda com a accident laboral i la Generalitat de Catalunya, com a responsable civil subsidiària, accepti immediatament i sense procediment judicial la petició d'indemnització de la família en els termes que aquesta ha establert". Les firmes, que s'estan recollint en la plataforma Change.org, seran lliurades a la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz.

Els pares i el germà del professor Abel Martínez reclamen un milió d'euros al Consorci d'Educació de Barcelona en concepte d'indemnització perquè, segons el seu parer, hi va haver errors de seguretat i consideren que les mesures de control van fallar el dia de la mort del docent.

Segons ha informat l'advocat de la família, José Antonio Calles, aquesta mateixa setmana han presentat una demanda en el jutjat contenciós administratiu, després que el Consorci, format per la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, no hagi contestat a la reclamació de responsabilitat patrimonial que van presentar via administrativa. "Hi ha hagut silenci administratiu, és a dir, no han contestat res, ni que sí ni que no", ha explicat el lletrat, que ha aconsellat als seus clients acudir a la via judicial per reclamar l'esmentada quantitat, atenent a que "és un dret que tenen".

Ja que l'autor de l'agressió mortal va ser un menor de 14 anys, va ser considerat no imputable i no va poder ser declarat culpable, ni ser privat de llibertat. El jutge va derivar el cas a la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència de la Generalitat (DGAIA) perquè adoptés les mesures que considerés necessàries respecte al menor. Després de l'arxiu de la causa penal, els pares de Abel Martínez van iniciar la reclamació administrativa d'una indemnització en considerar que va fallar la seguretat del centre.