L'Ajuntament de Manresa ha desallotjat aquesta setmana els okupes que vivien en una finca en mal estat al carrer de Santa Maria, que diumenge passat va ser víctima d'un incendi ocasionat presumptament de manera accidental per adolescents que estaven a l'interior. De fet, els veïns de l'entorn asseguren que ja feia mesos que denunciaven la presència constant de joves i menors d'edat a l'habitatge per esnifar-hi cola.

L'incendi va tenir lloc diumenge a la tarda al primer pis del número 18 del carrer de Santa Maria i, segons els veïns, hauria estat ocasionat pel dissolvent que utilitzaven els menors que hi havia a l'interior, fet que no ha estat confirmat de moment per la policia. De fet, els Bombers van constatar que hi havia molta brutícia a l'habitatge. Just després de l'inici del foc, els veïns van veure fugir del pis un grup de nois, un dels quals amb cremades.

Segons fonts municipals, la Policia Local i els Mossos d'Esquadra havien alertats diverses vegades del mal estat de la finca. L'àrea de Territori de l'Ajuntament s'hi havia desplaçat diverses vegades, però no havia pogut fer la inspecció perquè l'havia trobat sempre tancada, segons les mateixes fonts. Actualment, afegeix el consistori, s'estava en la fase de determinar la identitat del propietari. Ara, l'Ajuntament ha demanat al Registre de la Propietat que aclareixi qui és l'amo, perquè hi ha hagut moltes transmissions. Els diferents propietaris no han fet cas els darrers anys dels diversos requeriments municipals per fer-hi obres i la inspecció obligatòria.

Segons el consistori, no ha estat fins ara, amb l'incendi, que s'ha pogut confirmar que hi havia okupes tant al primer pis (al lloc del foc) com al segon. Per aquest motiu, aquesta setmana s'ha procedit a desallotjar-los, per un tema de seguretat i salubritat, ja que hi havia molta brutícia acumulada i cal fer una revisió de l'estructura. Segons l'Ajuntament, els mateixos okupes han acceptat marxar i han manifestat que es traslladaven pel seu compte a un altre lloc.

D'altra banda, el consistori ha contractat una obra urgent per netejar la brutícia i enderrocar els falsos sostres, la qual cosa permetrar fer l'informe de l'estructura. Amb aquesta anàlisi, es decidirà si s'han d'ordenar obres o si es declara en ruïna l'edifici.

Veïns del sector de la plaça Gispert han lamentat que ja fa mesos que denunciaven la presència d'okupes en aquest pis, així com la visita freqüent a l'habitatge d'altres joves, que, segons ells, hi esnifaven cola. Els mateixos veïns denuncien, a més, el clima d'inseguretat que es viu a la zona, amb intents de robatoris freqüents.