Els quatre membres de la PAHC acusats d'haver participat en un atac simultani amb pintades fa tres anys a diverses oficines del BBVA al Bages van rebutjar ahir pactar una rebaixa de la pena amb la fiscalia, amb la qual cosa van assumir que aniran a judici, el 22 de juny. Els acusats, que no reconeixen l'autoria dels fets, s'enfronten a nou mesos de presó, ja que el fiscal els atribueix un delicte de pertinença a grup criminal, acusació que la PAHC en bloc va censurar ahir perquè, segons va considerar, els pretén situar-los «al mateix nivell que la màfia bancària».

A la sortida dels jutjats de Manresa, un dels quatre encausats, Miquel Coma, va justificar la negativa al pacte per dos motius. D'una banda, «perquè la demanda contra les quatre encausades s'ha fet de manera aleatòria, a través de noms que consten en fitxers policials, ja que totes som militants dels moviments socials de Manresa». En aquest sentit, va assegurar, «no admetem els fets de què se'ns acusa, però perfectament hi podríem haver participat, ja que creiem que la lluita solidària de classes és l'única via d'aconseguir justícia social».

El segon motiu per no acceptar cap pacte amb la fiscalia és per la imputació de pertinença a grup criminal, una imputació que el fiscal justifica perquè els acusats «van actuar de manera conjunta i coordinada». Una acusació que la PAHC censura totalment. «La gravíssima imputació és un intent de criminalitzar la resposta solidària, fer-nos passar per criminals i posar-nos a nivell de la màfia, que han sigut el BBVA i els altres bancs que han fet desnonaments», va dir una membre de la PAHC a Manresa, Reme Hernández, que va afegir: «en cinc anys hem solucionat centenars de casos, hem parat desnonaments, hem obert escoles... i ara se'ns acusa de criminals per quatre pintades. No pararem fins que es reconegui que els únics criminals són ells».

Més d'una trentena de membres de la PAHC Bages van acudir als jutjats en suport als encausats. També hi havia membres de la plataforma de Sabadell, ja que l'acció contra les oficines bagenques del BBVA va ser en suport a una tancada que feia la PAHC en Sabadell en una oficina d'aquesta entitat bancària. Una tancada que, després de 18 dies, va aconseguir que el BBVA renunciés a tirar endavant el desnonament de vint famílies de Sabadell.

D'altra banda, des d'ara i mentre duri el procés judicial, la PAHC Bages va anunciar ahir que, a banda de demanar l'absolució dels activistes, inicia un procés de recollida de suports de col·lectius de tot el país i també va explicar que «assenyalarem el BBVA públicament arreu del territori».