El fiscal ha presentat una querella contra l'exalcalde de Cercs Ferran Civil (CiU), i contra la qui va ser arquitecta de l'Ajuntament durant vint anys, Carme Casas, perquè va estar treballant de forma externa per al consistori sense cap contracte, ni laboral ni funcionarial, tot infringint així la llei.

Per aquest motiu, el ministeri fiscal considera que Casas va estar usurpant les funcions públiques, ja que va actuar com a tècnica municipal sense ser-ho: no ocupava cap plaça ni havia passat cap convocatòria pública, amb la qual cosa no havia superat cap examen que certifiqués les seves aptituds en urbanisme. Segons la fiscalia, va signar durant anys llicències i altres documents sense estar habilitada per fer-ho. De fet, Casas, en els últims anys, ja acumula tres condemnes judicials per delictes urbanístics durant la seva gestió a Cercs i encara està imputada per altres casos. Actualment, és la gerent del Consell Comarcal del Berguedà. Al seu torn, Ferran Civil també va ser condemnat en una ocasió per un delicte urbanístic.

En la querella, a la qual ha tingut accés Regió7, la fiscalia també denuncia l'actual arquitecte de l'Ajuntament, perquè va estar durant tres mesos en la mateixa situació, i l'exsecretari municipal, per haver permès la irregularitat.

El Jutjat d'Instrucció 2 de Berga ha admès la querella i ja ha demanat a l'interventor municipal una relació de totes les quantitats econòmiques facturades a Casas durant els anys que va treballar externament per a l'Ajuntament, és a dir, entre el 1995 i el 2014.

Un cas rebut des d'Antifrau

La fiscalia ha presentat la querella després d'haver rebut el cas de mans de l'Oficina Antifrau, que havia rebut la denúncia de dos regidors de l'oposició de Cercs, Germán Sánchez i Jaume Alberti.

En la querella, el fiscal concreta que Casas «no tenia contracte laboral ni funcionarial per a l'exercici de les funcions pròpies de tècnic municipal vinculades a l'àmbit de l'arquitectura i l'urbanisme». Per això, diu, Casas «va exercir funcions públiques reservades a funcionaris i va signar documents en què s'atribuïa la condició de tècnic municipal, reservada als veritables tècnics municipals i laborals». Segons afirma la fiscalia, «la redacció d'informes de llicències i d'activitats relacionades amb matèria urbanística en l'àmbit municipal són qüestions reservades al personal de la plantilla». El fiscal fa extensiva la mateixa acusació a l'actual arquitecte, que va treballar en la mateixa situació irregular durant tres mesos, entre el març i el juny del 2015.

La fiscalia acusa l'exalcalde Ferran Civil i l'exsecretari Pau Llorens de ser responsables de la situació. Segons el fiscal, permetien que Casas actués com a agent de l'autoritat, tot sabent que no podia fer-ho. Per tot plegat, el fiscal diu que els fets podrien ser constitutius dels delictes de malversació de fons públics, usurpació de funcions públiques i prevaricació.

L'actual alcalde defensa Civil

El jutge ja ha citat a declarar tant els acusats com els testimonis. En aquest cas, hi figura, entre d'altres, l'actual alcalde, Jesús Calderer, que va ser regidor de govern durant l'etapa de Civil. En declaracions a aquest diari, Calderer considera que l'acusació fiscal està «fora de lloc» i assenyala que, en tot cas, els fets únicament serien mereixedors d'una infracció administrativa, «ja que Casas va realitzar absolutament totes les feines que va cobrar de l'Ajuntament».

Calderer argumenta la falta de contracte perquè Casas només treballava quatre hores setmanals. «En municipis petits com el nostre és molt complicat poder cobrir aquestes places amb certes garanties», assenyala Calderer, que afegeix que la situació de l'actual arquitecte va ser regularitzada quan va arribar el nou secretari municipal.