El comissari en cap dels Mossos a la Catalunya Central, Sergi Pla, valora en aquesta entrevista la feina que van oferir els agents del Bages, el Berguedà, el Solsonès, l'Anoia i Osona en el dispositiu pels atemptats del 17 d'agost.

Com valora la informació publicada aquest dijous per El Periódico sobre l'alerta que els Mossos van rebre el maig de possibles atemptats a la Rambla?

Sobre això, em remeto a les declaracions fetes pel conseller d'Interior, Joaquim Forn, i pel major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

Els atemptats van ser a Barcelona i a Cambrils, però van fer mobilitzar tots els mossos del país. Com es va implicar la Regió Policial Central en l'operatiu?

Des que s'havia activat el nivell 4 de l'alerta antiterrorista, ens havíem preparat internament per a la resposta. Va ser una prova de foc. I, la veritat, estem molt satisfets de la resposta humana. El 80% dels mossos de la Regió Central estava disponible per treballar. El 20% restant estava de vacances a fora del país o tenia altres incidències.

Quines van ser les funcions dels agents en el dispositiu?

Es va tancar Catalunya, amb el dispositiu Gàbia, i els comandaments i els agents de cada comissaria de la Catalunya Central es van centrar en la seva comarca: fent controls, vigilància, identificacions, comprovant moltes trucades d'alerta (ja que se'n van rebre moltes)... Al Bages, els avisos que vam rebre no eren gaire indiciaris. A Osona, en canvi, vam tenir la furgoneta sospitosa de Vic. El personal d'Informació de la Regió Policial, amb seu a Manresa, va treballar en la seva investigació.

Imagino que els mossos de Manresa van agrair molt al personal del Carrefour els 200 entrepans que els van entregar el vespre del dia de l'atemptat.

Entrepans i aigua! Va ser una alegria. Durant la tarda-vespre, havíem hagut de començar a reclutar gent i a repartir torns. Molts agents que van venir a treballar a aquella hora no havien pensat ni a dur-se el sopar, per la qual cosa van agrair els entrepans. I els torns eren de dotze hores. I no van deixar de ser-ho fins que el dimarts següent va finalitzar l'operatiu.

Satisfet, doncs, de la implicació que van mostrar els agents?

Sí. La gent ha estat molt motivada, treballant dotze hores a ple sol, amb armilla, i ningú no s'ha queixat de res. Em sento orgullós de la resposta de la gent. I que la planificació vagi sortir bé. El paper ho aguanta tot, però el component humà és el principal. I el rendiment ha estat increïble.

Quinze dies després, els ciutadans continuen trucant per donar possibles informacions sobre els terroristes?

Sí, i responem tots els avisos que ens arriben. Tenim gent a Investigació treballant-hi.

Els Mossos de Manresa, Berga, Igualada, Solsona... també reben al carrer els agraïments dels ciutadans?

És cert que la gent ens veu d'una altra forma, des dels atemptats. S'ha vist la capacitat de resposta que tenim davant d'un fet tan greu com aquest. I això dóna més tranquil·litat. I sí, la gent se'ns acosta i t'ho fa saber. Jo, com a cap de Regió, he rebut innumerables mostres d'agraïment.

Des que va acabar el dispositiu per l'atemptat, malgrat que es manté el mateix nivell d'alerta (el 4), hi ha hagut canvis? S'ha reforçat més la vigilància?

Canvis, no gaires... Els agents, amb el nivell 4 d'alerta, ja estaven motivats, perquè veien el que passava en ciutats de països europeus molt propers. I, per tant, sabien que podia passar a qualsevol lloc. El que fa l'atemptat de Barcelona és corroborar-ho. I, aleshores, els agents, quan veuen que el suposat risc s'ha materialitzat, veuen que es pot repetir i, per tant, encara estan més motivats que abans: a l'hora de posar-se l'armilla i de prendre mesures d'autoprotecció, per exemple, i en definitiva a protegir el ciutadà. Ara veuen el risc com una cosa més propera.

De totes maneres, a la Catalunya Central hi ha alguna amenaça concreta? Algun focus de radicalització detectat?

No, no, no en tenim coneixement. És molt important que els ciutadans no criminalitzin cap col·lectiu en concret, ni cap religió. A les comarques centrals, com a Osona, hi ha un percentatge alt de musulmans, però cal deixar clar que els terroristes fan servir l'islam d'excusa, però la religió no té res a veure amb ells. Són gent molt concreta que s'han radicalitzat amb la religió com ho podrien haver fet amb qualsevol altra cosa.