La direcció de Creu Roja ha expulsat temporalment de la institució el presumpte autor dels dos incendis forestals d'Artés, que formava part de l'entitat com a voluntari adscrit al Barcelonès Nord, segons han confirmat des de l'associació. L'acusat, Roberto T. Y., en declaracions a aquest diari, insisteix en la seva innocència i referma que es va desplaçar als dos focs només per ajudar. Els Mossos, però, mantenen que és l´autor dels dos incendis, alhora que descarten que causés els tres focs forestals de Navarcles, l´autoria dels quals continua investigant-se. «No hi ha dos piròmans al Bages: n´hi ha un, i no sóc jo», diu ell.

Fonts de Creu Roja confirmen que l'home era un voluntari donat d'alta a l´agrupació del Barcelonès Nord i que, en conèixer la seva imputació, han actuat «d´ofici» i l'han apartat temporalment, fins que s´aclareixi la seva situació en una sentència judicial. L'expulsió implica que Roberto T. Y. no podrà utilitzar l´uniforme de Creu Roja, ni acreditar-se com a membre de l´entitat ni gaudir de cap dels drets que tenia com a voluntari.

Tot i que Creu Roja desconeix quina roba portava l'acusat el 5 d´agost per poder accedir al gran incendi d´Artés, les mateixes fonts aclareixen que tots els voluntaris tenen uniformes oficials de l'entitat. Per aquest motiu, Roberto T. Y., com a membre de Creu Roja, també en disposava d'un.

El presumpte piròman, sense antecedents, va ser detingut el 24 d´agost com a sospitós dels incendis provocats d'aquest agost al Bages. Arran de la investigació, els Mossos li han atribuït els focs d´Artés del dia 5 (que va cremar 367 hectàrees) i el del dia 9 (que va afectar dues hectàrees). També li han imputat l'incendi que el 23 d´agost a la nit va cremar un cotxe del pàrquing de l´edifici on vivia, al carrer de les Parres d'Artés. Després de declarar al jutjat, va ser posat en llibertat amb càrrecs.

En canvi, els Mossos descarten que Roberto T. Y. sigui l´autor dels tres incendis intencionats que hi va haver a Navarcles entre el 18 i el 23 d'agost, malgrat que inicialment es va sospitar que haurien pogut ser provocats també per ell.

I és que, segons l´atestat policial, al qual ha tingut accés Regió7, Roberto T. Y. va acudir el 23 d´agost a la Policia Local d´Artés per avisar que acabava de veure una columna de fum a Navarcles. La policia va començar a sospitar perquè ja havia vist l´home als dos incendis d´Artés del 5 i el 9 d´agost, vestit com a voluntari.

Hores després, a la nit del dia 23, es va declarar l´incendi al cotxe del pàrquing d´Artés i, segons l´atestat, un veí va sorprendre Roberto T. Y. amb un extintor, mentre semblava que intentava apagar el foc. La propietària del cotxe afectat va declarar que prèviament havia tingut un incident amb Roberto T. Y., pels problemes de convivència del seu gos. Els Mossos van concloure que ell hauria cremat el cotxe i que també era l´autor dels dos incendis forestals d'Artés.

Segons l´atestat policial, Roberto T. Y. provocava els incendis per presenciar-los de prop. L´home actuava així «pel seu afany de protagonisme, per estar al lloc del foc amb roba d´emergència per accedir al lloc, i per oferir-se a fer tasques d´emergència per a les quals no consta cap titulació».

En l´escorcoll del seu pis d´Artés, els Mossos hi van trobar un pot d´acetona. Ara, una anàlisi pericial haurà de determinar si és compatible amb l´origen dels tres incendis de què se l´acusa. En el seu antic pis de Santa Coloma de Gramenet (on va viure fins al juny passat), els agents hi van localitzar altres líquids inflamables.

Roberto T. Y. va negar totalment els fets davant del jutge (vegeu Regió7 del 30 de juny), i ara també ho ha fet en declaracions a aquest diari. Segons afirma, el pot d´acetona el tenia a casa «com a producte de neteja». Afegeix que, el 5 d´agost, en el moment en què es va declarar l´incendi forestal, ell era a la piscina comunitària amb altres persones, des d´on van veure la columna de fum.

«Vaig ajudar als poliesportius»

«Com que sóc voluntari i intento ajudar sempre que puc, em vaig adreçar al lloc per col·laborar en el que fes falta, amb el meu informe de Creu Roja», diu. Segons explica, va ser derivat als poliesportius d´Artés i Santa Maria d´Oló, per tal d´assistir els desallotjats.

L´incendi del dia 9 diu que se´l va trobar «per casualitat» quan arribava a Artés en cotxe procedent del Maresme. «Em vaig oferir a un policia local a ajudar-lo a tallar el trànsit de la carretera. Per fer-ho, em vaig posar un vestit reflectant que tinc al cotxe, i que era de l´època en què vaig treballar de tècnic sanitari, els anys 90. Ara està desfasat», reconeix. Per últim, també nega haver cremat el cotxe de la veïna i diu que es va trobar el foc quan tornava de passejar el gos. «Vaig agafar un extintor per intentar apagar-lo», diu.

Pel que fa a l´incendi de Navarcles del dia 23, explica que va veure la columna de fum quan viatjava en autobús «i per això vaig avisar la Policia Local d´Artés. Abans, des del bus, ja havia trucat al 112», afirma. Els Mossos, després, van descartar que ell en fos l´autor.

Roberto T. Y. diu que la imputació es deu a un cúmul de situacions de «mala sort» i a l´impuls d´«ajudar sempre que veig una urgència, com ja feia a Santa Coloma». Ara hi torna a viure perquè el jutge li impedeix estar-se a Artés.