El departament de Salut de la Generalitat ha obert un expedient informatiu per investigar la mort aquest dilluns d'un jove de 20 anys a l'hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, després d'haver-hi ingressat fa una setmana en estat crític. El jove, que patia una peritonitis, havia acudit anteriorment quatre vegades al metge, dues al mateix hospital i dues més al CAP de Sant Salvador. El cas, que ha avançat avui Regió7 i del qual se n'han fet ressó posteriorment molts mitjans de comunicació, està sent analitzat ara per la direcció general d'ordenació i regulació sanitària de Salut.

Durant les visites mèdiques anteriors, els metges sempre li havien diagnosticat restrenyiment, segons assegura la família, que afegeix que denunciarà l'hospital per «negligència». La fundació Althaia, a la qual pertany l'hospital, lamenta «profundament» la defunció i assegura que està investigant què ha passat. Salut, per la seva banda, està recollint informació tant a Althaia com al CAP de Sant Salvador.

En una nota de premsa enviada aquest dimarts a la tarda, Althaia reitera que "en les darreres hores s'ha revisat el procés assistencial" que havia rebut el noi. "Fruit d'aquest treball s'està a l'espera de disposar dels resultats de proves que ajudaran a clarificar la causa de la defunció", assegura Althaia.

La portaveu de la família del jove mort de peritonitis relata com van anar els fets

La portaveu de la família del jove mort de peritonitis relata com van anar els fets

El jove, Jesús Morgado Vera, va ingressar a l'UCI de l'hospital dimecres passat, 20 de setembre, però ja tenia dolors abdominals des de principi de mes. Segons va explicar ahir una portaveu de la família a Regió7, el primer cop que va acudir al metge va ser el dia 3, quan va ser visitat per una doctora del CAP de Sant Salvador de Guardiola, que li va diagnosticar una gastroenteritis.

Uns dies després, el 12 de de setembre, a causa de l'augment del malestar, el jove va acudir a Urgències de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, on el metge que el va visitar va concloure que tenia restrenyiment i el va enviar a casa. Tres dies després, el dia 15, el jove va tornar al mateix hospital, el va visitar un altre metge, li va fer el mateix diagnòstic i el va tornar a enviar a casa. Segons denuncia la família, l'hospital li va fer només una radiografia, «però, en canvi, no li va fer cap TAC».

Dimarts passat, 19 de setembre, el jove va retornar al CAP de Sant Salvador de Guardiola, on el va visitar la mateixa doctora del dia 3. Ja era la quarta vegada que anava al metge pel mateix motiu. Segons la portaveu de la família, aquell dia, a més a més, «ja s'estava arrossegant de dolor». La doctora, però, «va tornar a dir que tenia restrenyiment i li va receptar un laxant», explica la portaveu.

L'endemà, 20 de setembre, «quan el Jesús es va despertar, ja no es podia ni aixecar, no hi veia bé i es va desplomar», detallen les fonts. Els seus pares van trucar de seguida al 112. El SEM va enviar dues ambulàncies al domicili del noi (situat a la urbanització del Calvet) i, després d'estabilitzar-lo, va traslladar-lo a l'UCI de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. Segons la família, el noi va ingressar en estat crític i va ser operat dues vegades. «Va entrar a l'hospital amb una peritonitis molt avançada. Va tenir un xoc sèptic i una fallida multiorgànica», explica la portaveu. El jove va morir, finalment, ahir al matí. «La direcció de l'hospital ens ha assegurat que senten moltíssim el que ha passat i que es posen a la nostra disposició. Que ens mantindran informats en tot moment de la investigació, i que tindrem accés a tots els informes», explica la família, que afegeix que, un cop passat tot el procés de dol, «denunciarem Althaia per negligència». Segons la família, «ells ja donen per descomptat que s'enfrontaran a una demanda».

Althaia va lamentar ahir «profundament» la mort del jove. «Tal com hem fet personalment, volem manifestar el nostre condol a la família», van destacar fonts de l'hospital. Segons van afegir, «des d'un primer moment, professionals i la direcció s'han posat a disposició de família i li han proporcionat tota la informació que actualment es disposa sobre el procés assistencial». En aquests moments, segons va afegir Althaia, «la direcció assistencial està recopilant dades sobre visites, proves diagnòstiques i evolució de la malaltia». La fundació, a més, «s'ha compromès davant la família a mantenir-la informada a mesura que disposi de més informació».El funeral de Jesús Morgado se celebrarà demà, dimecres, a les 11 del matí, a l'església del poble. Avui es podrà visitar la seva sala de vetlles a Funerària Fontal-Mémora de Manresa.